9. huhtikuuta 2013

Smoke in the oven..... focacciaa karhunvatukoilla

Focacciaa on tullut tehtyä jos vaikka minkälaista, mutta koskaan ei ole tullut mieleenkään laittaa päälle marjoja! Reilu kuukausi sitten, kun selailin noita mun ruokaohjemappeja, silmiin osui Pirkasta kopsattu vadelmafocaccian ohje. Se kuulosti niin omituiselta, että oli pakko laittaa testattavien listalle. Vadelmat tosin vaihtui karhunvatukoiksi, vaikka molempia olisi pakastimessa yllin kyllin. Karhunvatukkarasia vaan osui ensimmäisenä käteen pakastimen syövereistä. Tälle päivää suunniteltu munkkioperaatio sai siirtyä tuonnemmaksi, kun focaccia vei voiton :)

Aivan kommelluksitta ei tämäkään leipominen sujunut. Olin laittanut pellin hieman vinoon ja tottahan voisulat valui uunin pohjalle. Käry uunissa ja keittiössä oli aikamoinen ja oli pakko avata sekä ikkuna että ulko-ovi ja laittaa liesituuletin täysille. Ja tottahan, kun sen pellin oikaisin, laitoin sen vahingossa väärälle tasolle. Siksi pinta tummui vähän liikaa. Marjoja olisi voinut olla paljon enemmän, mutta jotenkin se taikinalevy pellillä näytti niin surkealta ja pieneltä, etten raaskinut peittää sitä kokonaan marjoilla. Uunissa taikina kuitenkin pullistui kunnolla.

Marjoista tehty focaccia oli vähän hassua. Mitään hirvittävän makeaa tuo ei ollut, mutta ei kyllä voi sanoa suolaiseksi leiväksikään. Muksuille kuitenkin ihan kiva pullankorvike ja välipala. Ja toimii varmasti muillakin marjoilla.

Karhunvatukkafocaccia

3dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
2rkl juoksevaa hunajaa
0,5-1tl kardemummaa
6-7dl vehnäjauhoja
4rkl öljyä
Pinnalle:
3dl karhunvatukoita (tai vadelmia) (laitoin vähemmän)
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
50g voita

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja kardemumma. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.
  Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Painele ilmakuplat taikinasta. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
 Painele taikinaan sormella kuoppia. Pane kuoppiin karhunvatukoita. Ripottele leivän pinnalle sokeria ja vanilliinisokeria. Nostele pinnalle vielä voinokareita.
  Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa focaccia aamiais- tai välipalaleipänä tai esimerkiksi briejuuston kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti