15. huhtikuuta 2013

Vielä yksi asia - Kääpiölinnan parempi kinkkuvoileipäkakku!

Vielä viimeinen juttu synttäritarjoiluista ja sitten on ipanoiden juhlat taas vuodeksi ohi. Vähän on haikea fiilis, kun tuo pienikin täytti jo 2-vuotta. Juurihan tuo oli sellainen pieni, avuton ja hurjan suloinen rääpäle, joka tuhisi tyytyväisenä sylissä. Kyllä pikkumies vieläkin syliin tulee, mutta viihtyy ehkä sekunnin tai kaksi. Snif. Mun vauva on iso poika jo. Mutta toisaalta on ihanaa, kun lapset kasvavat ja kehittyvät ja se muutos on vaan pakko hyväksyä.

Mutta sitten itse asiaan. Kasvisvoileipäkakun lisäksi tein myös lihaisamman version. Tämäkin kakku on allekirjoittaneen omasta päästä kehitelty. Pakko sanoa, että makujensa puolesta tämä oli aivan loistava! Veljeni mielestä ehkä paras lihavoileipäkakku, jonka oon koskaan tehnyt. Toki tässäkin on vielä parantamisen varaa. Tuo toinen täyte jäi aavistuksen löysäksi, joten jatkossa vaihtaisin kermaviilin vaikkapa ranskankermaan. Lisäksi päällä ollut sulate-juusto tuppasi valumaan. Jatkoin sitä suosista ranskankermalla, mutta se olisi varmaan kannattanut jättää pois. Sulatejuusto oli kyllä hyvää ja sopi tähän kakkuun, joten voisi kokeilla saako sitä levitettyä sellaisenaan. 

Kakkuja tehdessä huomasin, ettei Vaasan moniviljapaahtoleipä ollut paras mahdollinen leipävalinta. Kyseiset paahtoleivät olivat jotenkin höttöisiä ja reikäisiä, eivätkä tahtoneet pysyä ehjinä reunoja leikatessa. Pirkan juustopaahtis sen sijaan oli sopivan kuivaa ja tivistä kakkua ajatellen. Yleensä käytän Oululaisen leipiä ja ne toimii hyvin.

Kääpiölinnan parempi kinkkuvoileipäkakku

28 viipaletta paahtoleipää (monivilja & Pirkan juusto)
Kostutus:
reilu 1dl lihalientä
Täyte 1:
400g:n pala ylikypsää palvikinkkua pieninä kuutioina
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
1 punasipuli silputtuna
1 suippopaprika pieninä kuutioina
0,5dl persiljaa silputtuna
Täyte 2:
2dl kermaviiliä (laittaisin jatkossa esim 1,5dl ranskankermaa!)
1,5dl majoneesia
2rkl väkevää sinappia
1dl kurkkusalaattia
1tl sokeria
Kuorrutus:
400g Oltermannisulatejuustoa (tai tuorejuustoa maun mukaan)
0,5dl ranskankermaa (voi jättää pois)
Koristeluun:
ilmakuivattua kinkkua
kurkkua
juustoa
salaattia
herneenversoja

  Valmista ensin täytteet. Vatkaa kinkkutäytteen kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon hienonnettu kinkku, paprika, sipuli persilja. Nostele kermavaahto varovasti joukkoon. Sekoita toisen täytteen ainekset keskenään. Leikkaa leivistä kovat reunat pois.
  Aseta työpöydälle yksi pitkä tuorekelmun palanen poikittain ja sen päälle keskelle kaksi kelmusuikaletta pitkittäin. Nosta näiden päälle vielä arkki leivinpaperia. Kokoa kakku leivinpaperin päälle, niin se on helppo kääriä muhimaan.
  Aseta leivinpaperille 2 leipää rinnakkain ja 3-3,5 leipää peräkkäin. Lado leivät mahdollisimman tiiviisti. Kostuta leivät ja levitä päälle puolet kinkkutäytteestä. Levitä päälle kerros leipää ja kostuta. Levitä päälle kurkkusalaattitäyte. Levitä päälle leipäkerros ja kostuta. Lisää loput kinkkutäytteet kakun päälle. Päälle vielä kerros paahtoleipää ja kostutus. Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja nosta jääkaappiin kevyen painon alle. Anna tekeytyä mielellään yön yli.
  Leikkaa kelmut auki ja nosta/kumoa kakku tarjoilualustalle. Jos kakun reunat eivät ole tasaiset, siisti niitä halutessasi leikkaamalla ylimääräiset palat pois. Pehmitä sulatejuusto tarvittaessa ranskankermalla. Oltermannia kannattaa kokeilla levittää ensin sellaisenaan, sillä ranskankermalla jatkettuna siitä tuli turhan valuvaa. Koristele kakku haluamallasi tavalla.


Lopuksi vielä kurkkulehtien ohje. En tiedä miten nuo oikeasti pitäisi tehdä, mutta minä tein näin. Kuvista ei tullut mitenkään mullistavia, mutta ehkä niistä selvän saa. Lisäksi mä oon hirvittävän huono selittämään miten asiat pitäisi tehdä.

Kurkkulehdet

Leikkaa kurkusta noin 5 sentin mittainen pala ja leikkaa se pitkittäin kahtia. Aseta kurkkuviipaleet leikkuualustalle kupera puoli ylöspäin.  


Leikkaa keskelle pieni lovi.


Leikkaa loven molemmilta puolilta V:n muotoisesti kahdesti tai kolmesti.


Lopuksi viillot saavat ylettyä alustaan saakka.


Levitä viipaleet varovasti lehden muotoon.

10 kommenttia:

  1. Voi, hirveä voileipäkakkuhimo! Mitään juhlia ei ole tiedossa, mutta ehkä voin tehdä voileipäkakun ihan vaan itselleni, right? ;)

    VastaaPoista
  2. Ilman muuta voi tehdä kakun ittelleen :D Ja mitä isompi, sen parempi! Voihan sillä juhlistaa vaikka... hmmm... maanantaita?!?

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ardrianmeren Rouva! Mutta en mä kyllä mikään taituri ole :) Halu oppia on silti suuri. Se vaan vaatisi määrättömän määrän voileipäkakkuja :D

    VastaaPoista
  4. Ihan kateeksi käy, kun sinä jaksat väsätä näitä voileipäkakkuja. Minä olen tehnyt voileipäkakun viimeeksi.. hmm... 3 vuotta sitten? :D

    VastaaPoista
  5. Todella upeat koristelut näissä voikkareissa, nyt mä vähän viherryn :D
    Mulla loppuu mielikuvitus tasan salaattiin!

    Täytteet kuulostaa kanssa niin herkulliselta että tekisi mieli tehdä voikkari ihan syömisen ilosta. :D
    Kiitos kurkkuvinkeistä!

    VastaaPoista
  6. Melody: Mä suorastaan rakastan voileipäkakkuja :D Etenkin niiden tekemistä! Jotenkin se on aina ollut se mun juttu :D

    Herkkuhovi: Ei sun kannata vihertyä :D Mä käyn kateellisena ihailemassa sun kakkukoristeita ja samalla ihmettelen, kuinka joku osaa sellaisia tehdä! Mä en ikinä osaa suunnitella kakkujen koristeita etukäteen, vaan teen ne ihan fiilispohjalta. Siksi melkein kaikissa on samat ainekset, mutta eri tavoin ripoteltuna.

    VastaaPoista
  7. Kauniit koristelut ja herkullinen kakku :)

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvän näköinen kakku!

    VastaaPoista