3. toukokuuta 2013

Mahla pakenee.... pikaiset mahlaleipäset

Mulla ei mene tänään kovin vahvasti tuolla köökin puolella. Aamulla leivoin kauraleipää ja lopputulos oli täysi katastrofi. Tai no kyllä siihen leipään hampaat uppoaa, mutta on niin pirun pahaa ettei sitä voi syödä. Ohje oli alunperinkin tuhoon tuomittu, sillä vaikka jätin pari desiä jauhoja pois ja lyhensin paistoaikaa noin puolella, oli lopputuloksena tiiliskiveä muistuttava tekeles. Ehkä sitä voisi käyttää pönkkänä oven välissä tai jotain. Ruoaksi tehty jauheliha-pastavuoka oli maultaan ihan jees, mutta jäi aavistuksen löysäksi. Mahlaleipäset jäi hieman taikinaisiksi, mutta muuten oli ok.

Tyttö innostui keräämään koivusta mahlaa, jonka kiikutti tietysti mulle käytettäväksi. Koskaan ennen en ole mahlaa käyttänyt, mutta mitä äkkiä netistä selailemalla löysin aiheeseen liittyen, niin sitä voi käyttää leivonnassa veden tilalla. On vaan paljon terveellisempää. Aamun leipäkatastrofista sisuuntuneena pyöräytin osasta mahlaa pikaiset taittoleivät nostalgiakorteista löytyneen ohjeen mukaan. Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä käytettiin maitoa. Tuollaista vehnähöttöähän nuo leivät on, mutta muuten syötävää. Parasta on ehdottomasti tuo juusto pinnalla!

Taittoleipää mahlasta

4dl vehnäjauhoja
0,75tl suolaa
2,5tl leivinjauhetta
50g voita tai margariinia
1,75dl mahlaa tai maitoa
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
kuminaa, parmesaani- tai emmentaljuustoraastetta

  Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää rasva nokareina ja sekoita joukkoon sormenpäillä painellen. Lisää neste ja hämmennä nopeasti kaikki yhteen.
  Pane taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä 2 pitkulaista leipää. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Paina molempiin leipiin uurteet niin, että kummastakin leivästä tulee 4-8 palaa. Voitele munalla ja ripota  päälle kuminaa tai juustoraastetta.
  Kypsennä 225-250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti