11. kesäkuuta 2013

My coffee grows cold - Kääpiölinnan kahvijäätelö

Jännittävää... Koskaan aikaisemmin en ole reseptikilpailuihin osallistunut, mutta kun Ruoka.fi-sivuilta tuli sähköpostia "Suomen makein jäätelö"- kisasta, niin tottahan siihen täytyi osallistua. Kilpailu on Dansukkerin ja Ruoka.fi-sivuston yhteinen. Kilpailun tarkoituksena on luoda jäätelö, sorbetti, jäädyke tai mitä siihen liittyvää ikinä keksiikää, käyttäen Dansukkerin uutta glukoosi- siirappia. Dansukker ystävällisesti sponssasi kilpailuun osallistujia muutaman siirappipullon verran. Kiitos siitä! Glukoosisiirapin avulla saa valmistettua herkullista ja pehmeää jäätelöä ilman jäätelökonetta. Ja voi sitä käyttää vaikkapa makeisten ja leivonnaistan valmistamiseenkin! Kannattaa siis kokeilla.

Omien jäätelöiden testaus osui sopivasti helteiselle viikolle, joten tekeleet tuli syötyä varsin rivakkaan tahtiin. Ihan ongelmitta nämä kokeilut eivät silti onnistuneet, sillä vasta kolmas kerta toden sanoi. Ensimmäisen rakenne jäi hileiseksi, toinen muistutti enemmän toffeeta kuin jäätelöä, mutta kolmas oli jo ihanan kahvista ja pehmeää. Jäätelön idenana ja pohjana käytin Kääpiölinnan jääkahvia. Kermaliköörin voi hyvin jättää pois, jos haluaa. Ja suklaisemman version saa lisäämällä pakastuksen loppupuolella joukkoon raastettua tummaa suklaata. Miehen mielestä (joo, todella puolueellista :D) tämä on yksi parhaista jäätelöistä, mitä on koskaan maistanut.

Kääpiölinnan tosi kylmä kahvi.... tai kahvijäätelöä kermaliköörillä

4dl täysmaitoa
2dl kuohukermaa
1dl glukoosisiirappia
5 keltuaista
1dl sokeria
1dl kaakaojauhetta (vaaleaa)
0,25dl murukahvia
3rkl kermalikööriä
1tl vaniljasokeria

  Vatkaa keltuaiset ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Laita maito, kerma ja glukoosisiirappi kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen samalla hyvin sekoitellen. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada sokeri-keltuaisvaahto kattilaan samalla hyvin vatkaten.
  Mittaa joukkoon kaakaojauhe, murukahvi, kermalikööri ja vaniljasokeri. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna hyvin miedolla lämmöllä pari minuuttia niin, että kahvi liukenee kunnolla ja seos aavistuksen saostuu. Muista sekoitella samalla hyvin.
  Kaada jäätelö 1,5 litran foliovuokaan ja anna jäähtyä hetki. Peitä vuoka muovikelmulla tai foliolla ja nosta pakastimeen. Anna jäätyä 5-8 tuntia tai kunnes seos on jähmettynyt. Pakastamisen alkuvaiheessa kannattaa massaa vatkata kierrevatkaimella reilun puolen tunnin välein.
  Jäätelö on parhaimmillaan heti valmistuttua. Seuraavana päivänä nauttiessa anna jäätelön sulaa muutama minuutti pakastimesta ottamisen jälkeen ja pyörittele vasta sitten palloiksi.
  Tarjoa vaikkapa suklaakastikkeen ja rouhitun suklaan kera!


Suomen makeimman jäätelön äänestys alkaa 15.6.2013. Laitan linkkiä jakoon, kunhan kilpailu starttaa kunnolla.

6 kommenttia:

  1. Nam,nam. Todella hyvän maun oot ideoinut. Tää oli varmasti hyvää jädeä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :D Kyllä mulle kelpais se sunkin jäätelö!

    Käykää muutkin kuolaamassa osoitteessa

    http://laaxojnas.blogspot.fi/2013/06/baileys-valkosuklaajaatelo.html

    VastaaPoista
  3. Hyvännäköistä jätskiä!! :)
    Mullakin on ollut suunnitelmissa testata tuota glukoosisiirappia, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Meillä ei syödä jätskiä, mutta ehkä tähän omatekoiseen voitaisiin sortua... ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Nanne! Omatekoiset jätskit on paljon parempia kuin ostetut. Ja tietää ainakin mitä pitävät sisällään.

    VastaaPoista
  5. Todella ihanannäköinen jätski ja takuulla herkullinen. Minulta jäi tämä välistä, kun oli niin monta muuta juttua. Käyn ehdottomasti äänestämässä. Minullakin on menossa blogissa kilpailuäänestys :).

    VastaaPoista
  6. Kiitos Sarppu! Kävinkin jo äänestämässä herkullisia quasadillojasi :)

    Näitä kilpailuja tuntuu tulevan nyt oikein urakalla. Kun tämän sai käsistä pois, saisi alkaa suunnitella jo seuraavaa. Oikeastaan aika mukavaa :)

    VastaaPoista