31. heinäkuuta 2013

Mama's makin' liquor again - Kääpiölinnan vadelmalikööri

Kaikki ylimääräinen aika menee tällä hetkellä aika hyvin marjapuskissa. Vadelmia tulee ja karviaisetkin alkaisivat olla kypsiä. Tänään päivän vadelmasaldo olin noin kahdeksan litraa ja aikaisemmin niitä on poimittu kymmenisen litraa omiin tarpeisiin ja vähän sukulaisille. Ja on niitä syötykin, paljon! Osa marjoista päätyy perinteisesti vadelmalikööriksi. Parhaat pannaan pakkaseen, mehuksi ja hilloksi ja huonompien yksilöiden kohtalo on joutua sokeri-vodka-kylpyyn. Huonompia ei juuri edes perata, muussataan vaan sokerin kanssa, kaadetaan vodkaa päälle ja annetaan olla. Ei ne madot tuosta kylvystä hengissä selviä ja valmiista likööristä on kaikki vadelmamuhju siivilöity pois. Tosin loppukesästä, kun vadelmat alkavat kyllästyttää, päätyy likööriin lähes kaikki poimitut yksilöt. Meillä vadelmalikööriä valmistetaan yleensä litra- tolkulla. Astiana käytetään 22 litran lasipulloa. Vadelmia, sokeria ja vodkaa lisäillään aina sitä mukaa kun marjoja on poimittu. Valmista likööriä tulee kesässä reilusti yli kymmenen litraa.

Mutta onnistuu se vadelmaliköörin teko pienemmässäkin mittakaavassa. Samalla ohjeella voi tehdä likööriä myös karhunvatukoista. Valmiin liköörin makua voi vielä hienosäätää lisäämällä joko sokerilientä (1 osa vettä + 1-2 osaa sokeria kiehautetaan), vettä tai vodkaa. Vadelma-, karhunvatukka- ja raparperiliköörit ovat nykyään oikeastaan ainoita liköörejä, joihin meillä lisätään sokeri heti valmistuksen alussa. Useimmat muut marjat/hedelmät kannattaa ensin uuttaa pelkässä alkoholissa ja lisätä sokeri myöhemmin. Sokeri nimittäin saat- taa estää makujen irtoamista ja valmis likööri maistuu enimmäkseen sokerilta, ei halutulta hedelmältä/marjalta.

Meillä liköörien valmistamiseen käytetään niin 40%- kuin 80%-vodkaa. Jos käytät tujumpaa ainetta, laimenna likööri makusi mukaan vedellä suodattamisen yhteydessä. 

Vadelmalikööri vuodelta 2012

Vadelmalikööri

1l vadelmia
vajaa kilo sokeria
reilu litra vodkaa

  Survo vadelmat ja sokeri muutamassa erässä haarukalla. Kaada survos tiiviiseen, kannelliseen lasipurkkiin. Kaada päälle vodka. Marjasurvoksen tulee peittyä kokonaan. Sulje kansi ja anna liköörin kypsyä huoneenlämmössä 2-3 kuukautta. Huljuttele tölkkiä välillä.
  Kun likööri on tekeytynyt tarpeeksi, suodata likööri ensin siivilän läpi niin, että saat karkeimman muhjun pois. Seuraava suodatus tehdään harsokankaan läpi. Levitä harso kulhon päälle ja kaada likööriä päälle vähän kerrallaan. Lopuksi suodata vielä kaatamalla likööri kahvin suodatinpussin läpi. Suodattamiseen kannattaa varata aikaa, sillä etenkin viimeisin suodatus saattaa olla hidasta ja tahmaista puuhaa. Ja suodatinpusseja voi joutua vaihtamaan välillä.
  Maista. Lisää tarvittaessa maun mukaan sokerilientä, vettä tai vodkaa. Pullota. Vadelmalikööri säilyy huoneenlämmössä valolta suojattuna parikin vuotta, ellei joku käy sitä hörppimässä aiemmin.

Päivän vattusaalis

21 kommenttia:

  1. Just oli vanhempien kanssa puhetta että pitäiskö yhteistuumin tehdä joistakin marjoista likööriä. Voitais sitten jouluna, myöskin yhteistuumin, sitä sitten maistella. Vielä se on jäänyt pelkkien puheiden tasolle, saa nähdä kuin käy... :)

    VastaaPoista
  2. Meillä tämä likööri-innostus on hieman karannut käsistä :) Joskus laskettiin, että ollaan tehty yli 20 erilaista likööriä. Makuja löytyy pähkinöistä eri marjoihin/hedelmiin. Tällä hetkellä on valmistumassa vadelma-, mustikka-, kirsikka- ja raparperilikööriä. Manteli- ja hasselpähkinäliköörejä täytyisi laittaa uudet satsit tulemaan, kunhan vaan ehtisi :)

    VastaaPoista
  3. Kaunis väri ja varmasti mahtava maku! Mantelilla ja hasselpähkinällä maustettujen liköörien reseptejä odotellessa.. :)

    VastaaPoista
  4. Paula: Täytyy laittaa nuo pähkinäisetkin ohjeet jakoon, kunhan saadaan aikaiseksi niitä tehdä :) Omatekoisissa likööreissä kivaa on se, että tietää mitä juo. Lisäksi maku on jotain muuta kuin esanssisissa likööreissä.

    VastaaPoista
  5. Vadelmalikööri on ihanaa.:)

    VastaaPoista
  6. Totta. Vadelmalikööri on ihanaa :) Ja näin hellepäivinä hapotetulla lähdevedellä jatkettuna hurjan hyvää... ja petollista :)

    VastaaPoista
  7. Hei liköörimestari! Mä olen nyt sormet ja varpaat ristissä täällä että kone pelaa ja saat vastattua mulle.. ;D

    Mulla on litra mustaherukoita ja ajattelin nyt tekaista likööriksi.
    Voisitko jos ehdit, "taivuttaa rautalangasta" mitä ja miten teen..?
    Entä voiko tätä tehdä lasitölkkiin?

    VastaaPoista
  8. Onneksi tämä kannettava toimii sen verran, että saa kommentoitua :)

    Eli kannellinen, tiivisteellä varustettu lasitölkki on kaikista paras. Toki tavallinenkin lasitölkki käy, mutta se pitää sulkea tiiviisti.

    Mustaherukkaliköörin voi tehdä kahdella tapaa.

    Ensimmäisessä versiossa laita huuhdellut herukat lasitölkkiin. Jos herukoita on litra, kaada päälle vajaa litra (n.8-9dl) sokeria. Sitten päälle reilu litra vodkaa niin, että marjat peittyvät kunnolla. Anna olla huoneenlämmössä kaapin päällä 2-3 kuukautta. Hölskyttele tölkkiä välillä.

    Toisessa versiossa laita herukat lasitölkkiin, kaada päälle reilu litra vodkaa. Sulje tölkki tiiviisti ja anna olla kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Keitä n.8-9dl sokeria ja n.5dl vettä sokeriliemeksi. Anna jäähtyä hetki ja lisää sokeriliemi tölkkiin. Jatka kypsyttämistä reilu kaksi kuukautta.

    VastaaPoista
  9. Ok, kiitos vastauksesta! Oletko muuten kuumentanut tms tölkit ennen vai riittääkö pelkkä peseminen?

    VastaaPoista
  10. Kunnon pesu piisaa :) En ole koskaan liköörejä tehdessä kuumentanut tölkkejä ja hyvin ovat säilyneet.

    VastaaPoista
  11. Kiitos neuvoista vielä, nyt on purkki odottelemassa hyllyn päällä. :)

    VastaaPoista
  12. Jee :) Kerro sitten miten onnistui!

    VastaaPoista
  13. Kiva kun kävit kommentoimassa blogissani niin löysin tänne :) Täällähän on tosiaan liköörejä vaikka kuinka paljon. Löysin jo muutaman hyvänkuulloisen liköörin, joita pitäisi päästä testailemaan. Alkaa vaan kaappitila täyttyä edellisistäkin testiversioista :) No mutta nyt liköörejä alkaa riittää sekä omaan käyttöön että lahjaksi :)

    Lisäsin sut blogilistaani, niin löydän tänne uudelleenkin :)

    VastaaPoista
  14. Harmikseni läheskään kaikkia likööriohjeita ei ole kirjoitettu muistiin. Mutta täytyy tehdä uudet satsit, niin saa ohjeetkin koneelle :)

    Meilläkin noita liköörejä kertyy vähän liikaakin. Kesäisin niistä saa kivan juoman kaatamalla sitä Lidlin sinistä lähdevettä joukkoon. Onko se joku hapotettu lähdevesi tai jotain. Lahjaksi menee aina vähän ja taas syksyllä olisi tarkoitus järjestää kavereille liköörinmaistajaiset. Hyvä syy pyytää isompi porukka kasaan :)

    VastaaPoista
  15. Blogissani mietiskeltiin että onnistuisikohan kermaliköörin teko kotikonstein? Oletko tehnyt koskaan?

    VastaaPoista
  16. Kyllä kermalikööriäkin voi tehdä itse, mutta me ei olla sitä kokeiltu. Olen ymmärtänyt, että se ei säilyisi kovin kauaa, siksi ollaan ostettu kermalikööri valmiina.

    VastaaPoista
  17. Millainen haju tässä liköörissä pitäis olla parin kuukauden tölkissä olon jälkeen? Voiko olla että ensimmäinen kokeilu on ruvennut käymään, vai kuuluuko haju olla pistävä? Viinana käytin 60% vodkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi olla pistävä viinan haju. Jos marjat on kunnolla alkoholin peitossa, ei voi lähteä käymään

      Poista
    2. Hmm....niin ajattelin ittekki, ettei voisi käydä. Pitää ehkä vain sitte uskaltaa kokeilla maistaa, sitte kai sen tietää onko pilaantunutta ;)

      Poista
  18. Tähän aikaan kesää/vuotta kaipaan kotiin kunnon ruokakomeroa,sellaista kylmäkomeroa,jossa olisi hyllyjä tolokusti molemmilla seinillä.Ja,ne hyllyt oöisivat notkollaan erinlaisia likörejä:) Viime vuonna ensimmäiset kokeilut,touhu vie mukanaan,liköreitä on kiva antaa lahjaksi.Hieno juttu tämä palsta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, sellainen kylmäkomero olisi kyllä oikea aarre! ♥ Liköörien valmistus on kyllä hauskaa puuhaa ja makujen suhteen vain mielikuvitus on rajana. Meillä homma on toistaiseksi jäissä aikapulan vuoksi, mutta josko sitä jossain vaiheessa taas innostuisi liköörejä tekemään. Ihana, että näistä mun jutuista on hyötyä. :)

      Poista