21. elokuuta 2013

... ja mukanaan iso Tiikeri!

Tänään on taas se päivä vuodesta, kun kiitän äitiäni hyvin tehdystä työstä. Vähän yli kolme iltapäivällä tulee täyteen 37 vuotta ensi karjaisustani. Aika hurjaa! Peilikuva vanhenee, mutta mieli pysyy aina yhtä nuorena. Paitsi jos lapsilta kysytään....

Jo tovin olen himoinnut oikein suklaista kakkua, mutta en vain ole saanut sellaista tehtyä. Ei siis ollut vaikea keksiä täytettä tähän kakkuun. Tämä oli oikeastaan koekakku, kun sain pyynnön tehdä Tikru-kakun yhden pikkuisen synttäreille. Aluksi ajatus tuntui täysin mahdottomalta, mutta hetken tuumailtuani kakku alkoi kiehtoa kovasti. Eikä ajatus jättänyt mua rauhaan, vaikka kuinka yritin. Kakku ei ole täydellinen, ei läheskään, mutta silti olen tekeleestäni aika iloinen! Kun ottaa huomioon sen, etten ole mikään kakkutaituri ja sormien paikalla on 10 puupökkelöä, niin siihen nähden aika jees :) Ja jälleen kerran... maku ratkaisee. Ja kuulemma sen suhteen oli aika bueno! Hyvä minä!

Kakusta tuli aika iso, mutta ei haittaa. Pienempään kakkuun tekisin kuuden munan pohjan, jotta jää sitten leikkuuvaraa. Eikä ukkoa yhtään harmittanut syödä yli jääneitä paloja... Tikrun viikset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta ehtivät kovettua. Itse tein ne jo kolmisen päivää sitten. Kakun tasoittamiseen olisi kannattanut käyttää vaikka voikreemiä, sillä nyt pinta jäi paukuraiseksi. Oranssia sokerimassaa en tähän hätään saanut, joten värjäsin valkoista massaa keltaisella ja punaisella, nestemäisellä elintarvikevärillä. Tein ensin kuppiin väriseoksen, jota lisäsin vähän kerrallaan massaan.



Tikrukakku

Pohja:
8 kananmunaa
3dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
6rkl kaakaojauhetta (tummaa)
2tl leivinjauhetta
Täyte:
4 liivatelehteä
100g minttutäytesuklaata
5dl vispikermaa
200g minttukrokanttisuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl vettä
Kostutus:
kaakaota
Päälle: 
oranssia sokerimassaa
keltaista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
vaaleanpunaista sokerimassaa

  Pohja: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe. Yhdistä seos munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun, kantikkaaseen tasapohjaiseen vuokaan (mulla 35x25cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun hammastikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.

  Täyte: Valmista täyte. Rouhi minttutäytesuklaa. Jos suklaa on kovin pehmeää, laita se hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele minttukrokanttisuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Sekoita suklaat kermavaahdon joukkoon. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Sekoita tuorejuusto suklaavaahdon joukkoon. Lisää liivate ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen.

  Kakun täyttäminen: Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin levy esimerkiksi pitkän kelmusuikaleen päälle asetetulle leivinpaperille. Tämä helpottaa kakun käärimistä vetäytymään. Kostuta kevyesti kaakaolla. Levitä päälle pikkuisen vajaa puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja täytä. Tässä kohtaa kuonon kohtaan voi laittaa enenmmän täytettä, että se on valmiiksi hieman koholla. Jätä täytettä vähän kakun tasoittamista varten. Nosta kansilevy päälle, kostuta. Kääri kakku muovikelmuun ja anna jässähtää jääkaapissa mielellään yön yli.

  Kakun muotoilu: Leikkaa leivinpaperista halutun muotoinen kaava. Poista kelmut kakun ympäriltä. Aseta kaava kakun päälle ja leikkaa kakku halutun muotoiseksi. Jämäpaloista voi tehdä Tikrun kasvoille muotoja. Nosta paloja otsaan, yläleukaan ja nenäksi. Painele käsin tasaisemmaksi.




  Kakun kuorrutus: Kakku olisi hyvä tasoittaa vaikkapa voikreemillä, jolloin lopputulos olisi sileämpi. Itse käytin tasoittamiseen loppua täytettä, eikä se ollut oikein hyvä. Enimpiä rakoja sillä voi tukkia ja laittaa sitten päälle kreemi. Jos haluat jättää leivinpaperin alle, ettei kakkupaperi heti kostuisi rikki, leikkaa se tässä vaiheessa kakun muotoiseksi.
  Tee päällinen vaikkapa sokerimassasta. Itse jouduin tekemään pinnan pienistä paloista. Laitoin ensin päälle keltaiset osat, seuraavaksi oranssit osat ja viimeisenä mustat osat ja nenän. Palat kannattaa kaulia isommiksi, että laskeutuisivat hyvin sivulta. Palojen kaulimisessa voi käyttää apuna tomusokeria, ettei massa tartu alustaan kiinni.  Ylimääräiset leikkasin pois pastaleikkurilla ja pienillä saksilla. Palojen liimaamiseen voi käyttää pientä vesitilkkaa tai elintarvike- liimaa. Tuore sokerimassa tarttuu hyvin ilmankin.
  Viikset kannattaa tehdä pari päivää aikaisemmin, että kovettuvat kunnolla. Kovettuneet viikset voi vain painaa varovasti paikoilleen. 
  Lopuksi siisti kakun alareunat ja painele varovasti vaikka veitsen selkäpuolella kakun alle.


 

20 kommenttia:

  1. Mahtava kakku! Sä oot taitava! Hyvää synttäripäivää!

    VastaaPoista
  2. Valtavan suuret syntymäpäiväonnittelut!!

    Kakku on ihana, ja kuulostaa supersuperhyvältä! Onneksi meilläkin on juhlat viikonloppuna niin saan kakunhimon pois! ;D

    VastaaPoista
  3. Kiitos, kiitos :) Jännityksellä odotan, millainen upea kakku teillä on! Laitathan sitten ohjeen ja kuvia jakoon!

    VastaaPoista
  4. Elämän ihana taika,
    on eteenpäin vievä aika.
    Sillä jokainen kaunis muisto,
    on sydämessä kuin kukkiva puisto.
    Onnea päivänsankarille!!! <3

    P.S. Ihanan kakun olet itsellesi tehnyt!! Jos asuisin lähempänä, niin tulisin kyllä varmasti kuokkimaan josko saisi palan tätä kakkua.... ;)

    VastaaPoista
  5. Tuo kakkuhan on tosi hieno! Tiikerihän on alunperin pehmoeläin ja mun mielestä tuossa on just sellaista alkuperäisen tiikerin henkeä :) Tuota kakkua tekisi kyllä mieli maista... Hyvää syntymäpäivää!

    VastaaPoista
  6. Voi kiitos Nanne ja Vallu! Molemmat olisitte erittäin tervetulleita kakkua syömään :)

    VastaaPoista
  7. Wow! Upea kakku. Paljon onnea!!!!!

    VastaaPoista
  8. onnea Anu <3 ja sikamakee kakku tai pitäiskö sanoo tiikerimakee

    VastaaPoista
  9. Mahtava kakku ja hyvääkin oli! Ei paljo muille jääny räävittävää! :p Hyvää synttäriä vielä kertaalleen raksu ♥

    VastaaPoista
  10. Kiitos, kiitos kaikille :) Kakku kyllä hävisi aika nopeasti, etenkin kun vein vielä maistiaisia muillekin :D

    VastaaPoista
  11. Aivan mielettömän ihana!!! Ei tuota kyllä malta syödä =)
    Onnea!!

    VastaaPoista
  12. Kiitos Kirsi! Vähän kirpaisi iskeä veitsi Tikrun naamaan, mutta syötäväksihän tuo oli tehty :)

    VastaaPoista
  13. Voi vitsi, että nämä kakkusi ovat upeita!!:) Mieletön tikru.:)

    VastaaPoista
  14. Kiitos Melody! Mä haluaisin oppia valtavasti lisää kakkujen suhteen. Jatkuvasti ei vain voi leipoa, jos meinaa mahtua vaatteisiin :D

    VastaaPoista
  15. Todella ihana kakku! Ihan Tikrun näköinen! Ja vielä suklaatäytekin, nams! Myöhästyneet onnittelut!

    VastaaPoista
  16. Myöhästyneet onnittelut sinulle :) Ihana kakku!

    Itselläni uhkaa tasaluku ensi kuussa, 80-luvun teemana, olinhan silloin villi ja vapaa ;)

    VastaaPoista
  17. Kiitos Suklaapossu ja Peggy <3

    VastaaPoista
  18. Tosi hieno kakku!:)

    Ja myöhästyneet onnittelut!:)

    VastaaPoista