7. elokuuta 2013

Suuri kesäkurpitsa - kesäkurpitsasarvet ja omenabroileri

Mun elämäni ensimmäiset itse kasvatetut kesäkurpitsat alkavat olla kypsiä poimittavaksi. Pieneltä pläntiltä löytyy uskomaton määrä kauniita, keltaisia pötkylöitä. Vau. Mä onnistuin! Vaikka tykkään kovasti kasvattaa kaikkea, niin oikeasti en ole mikään viherpeukalo. Mun kasvien hoito kun tapahtuu aina silloin jos ja kun satun muistamaan. Siksi tämä onnistunut kesäkurpitsakokeilu saa suupielet ylöspäin. Sinänsä hassua, kun vielä muutama kuukausi sitten en edes tykännyt kyseisestä kasviksesta. Maanantaina poimituista kesäkurpitsoista toinen päätyi pannulle sipulin, valkosipulin ja mausteiden kanssa ja toinen päätyi Jemiinalle. Tänään hain yhden ja leivoin pari kesäkurpitsasarvea Me-lehden ohjeen mukaan. Sarvista ei tullut läheskään niin kauniita kuin ohjeen sarvet olivat ja makukin oli hieman pettymys. Tosin mun sarvissa oli vähemmän fetaa, kun purkki olikin tyhjempi kuin muistin. Jatkossa laittaisin taikinaan teelusikallisen suolaa. Päälle ripottelin Venetsia sormisuolaa tillin ja suolan sijaan.

Kesäkurpitsasarvi 
(2kpl)

3dl vettä
25g hiivaa
1rkl sokeria tai siirappia
0,5-1tl suolaa
1rkl öljyä
4dl vehnäjauhoja
n.3dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
50g margariinia
150g fetajuustoa
tilliä tuoreena tai kuivattuna
kesäkurpitsaa pitkinä suikaleina
mustapippuria
Päälle:
kuivattua tilliä
sormisuolaa tai merisuolaa

  Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Kaulitse kohonnut taikina levyksi. Alle kannattaa ripotella reilusti jauhoja.
  Hiero margariinin joukkoon haarukalla fetajuusto. Levitä rasva-juustoseos taikinalle ja ripottele päälle mustapippuria. Leikkaa kesäkurpitsa pituus- suunnassa ohuiksi viipaleiksi ja jaa ne täytteen päälle. Silppua päälle tilliä.
  Leikkaa levy kulmasta kulmaan kahteen osaan ja kääri palat sarviksi uunipellille kohoamaan. Peitä sarvet leivinliinalla ja kohota ne kaksinkertaisiksi. Ripottele päälle kuivattua tilliä ja sormisuolaa tai varovasti merisuolaa. Tee sarvien pintaan halutessasi viiltoja vinottain ja paista 225-asteisessa uunissa hiukan keskitason alapuolella noin 20 minuuttia.


Ruoaksi tein varsin pikaisen broilerikastikkeen. Helposta ohjeesta huolimatta tämä osoittautui oikein herkulliseksi ja muksutkin söivät kerrankin kunnolla. Ohjeen olen poiminut jostain useita vuosia sitten ja soveltelin sitä hieman. Kanafondi vaihtui liemikuutioon ja omenamehu omenasiideriin. Tyttö keksi ripotella kastikkeen päälle aurajuustomuruja. Loistoidea, sillä juusto sopi ruokaa valtavan hyvin! Jatkossa voisi tehdä hieman isomman satsin, sillä tämä katosi aika sukkelaan.

Omenabroileri 
(3ann.)

400g marinoituja broilerisuikaleita
1 sipuli
1-2rkl öljyä
2,5dl ruokakermaa
0,5 kanaliemikuutiota
1 omena
1rkl vehnäjauhoja
0,5dl omenamehua tai -siideriä
(aurajuustoa)

  Ruskista broilerisuikaleet öljyssä pannussa. Lisää ruskistamisen loppupuolella hienonnettu sipuli. Anna sipulin kuullottua hetken. Lisää joukkoon ruokakerma ja liemikuution puolikas. Kuumenna samalla sekoittaen.
  Valmista suurus sekoittamalla vehnäjauhot omenamehuun tai -siideriin. Kaada suuruste kastikkeeseen ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon kuutioitu omena. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
  Tarjoa riisin kera. Ripottele halutessasi kastikkeen joukkoon tai annoksen päälle aurajuustoa.


Paistettu kesäkurpitsa

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
suolaa
mustapippuria
oreganoa
2tl ketsuppia

  Kuutioi kesäkurpitsa, hienonna sipuli ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla, lisää kasvikset. Kypsennä välillä sekoitellen, kunnes kasvikset pehmenevät ja saavat hieman väriä. Mausta ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti