22. syyskuuta 2013

Hei sisko sisko sisko sä olet kyllä minun makuuni! - valkosipuliset sisarussämpylät

Leppoisa, harvinaisen kiireetön sunnuntaiaamu oli mukava aloittaa leipomalla sämpylöitä ja pikkuruisia aamupalapiiraita. Kun leipälaatikon sisältö oli huvennut uhkaavasti, täytyi äkkiä tehdä uusia leipiä tilalle. Tosin sämpylät katosivat niin nopeasti, ettei ne edes ehtineet laatikkoon saakka. Kunhan saan uunin pestyä, taidan laittaa uuden sämpylätaikinan kohoamaan, tällä kertaa tuplana. Samaan syssyyn laitoin vielä meetvurstileivän juuren muhimaan, jotta saisi illalla paistaa vielä yhden leivän huomista varten.

Näitä valkosipulisämpylöitä olen tehnyt kerran aikaisemmin ja silloinkin ne katosivat oitis. Ovat nimittäin älyttömän hyviä! Tällä kertaa tein sämpylät irtopohjavuoassa, joka ei todellakaan ollut paras mahdollinen idea. Sämpylöistä valunut rasva pääsi vuoan reunan ja pohjan välistä uunin pohjalle. Käry oli melkoinen ja sen seurauksena tuon uuninkin joudun pesemään. Kannattaa siis tehdä sämpylät vaikkapa piiras- tai uunivuoassa. Persiljaa meillä ei ollut, enkä lähtenyt ostamaan. Valkosipulia sen sijaan voisi olla enemmänkin! Ohje näihin herkkupaloihin on löytynyt Pirkasta.

Valkosipuli-sisarussämpylät
(12kpl)

2dl maitoa
2,5tl kuivahiivaa
0,75tl suolaa
2rkl öljyä
2rkl siirappia
1dl neljän viljan hiutaleita
n.4,5dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
50-60g voita tai margariinia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5dl persiljaa hienonnettuna

  Lämmitä maito hieman käden lämpöä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää seos maitoon hyvin sekoittaen. Lisää suola, öljy, siirappi ja neljän viljan hiutaleet. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
  Voitele piirasvuoka, esimerkiksi foliovuoka, (halkaisija 20 cm). Jaa kohonnut taikina 12 osaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Asettele sämpylöistä yhdeksän ympyrään vuoan reunalle ja loput kolme vuoan keskelle. Peitä vuoka ja kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet täytettä varten. Sekoita täytteen aineet keskenään. Paina kohonneisiin sämpylöhin sormella koloja ja täytä ne valkosipulivoilla.
  Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 13 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hieman vuoassa.


10 kommenttia:

  1. Minun aamuni alkoi juoksulenkillä ja nämä olisivat varmasti maistuneet sen jälkeen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan reipas olet, kun heti aamusta jaksat lähteä lenkille! Mulla ei aamuisin olisi moiseen virtaa, ei ainakaan ennen kunnon kahvimukillista :)

      Poista
  2. Oih, valkosipulisämpylöitä.. ihanaa <3 Pitäisi kanssa leivoskella jotain leipää, syksy on jotenkin leiväntekoaikaa mulle aina. En tiedä mistä moinen inspis aina tuleekaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just aloin miettimään, että minäkin leivon syksyisin ja talvisin paljon enemmän leipää kuin vaikkapa kesällä. Mistähän moinen tosiaan johtuu? Oliskohan viljan kypsymisellä jotain osuutta asiaan? Tarpeeksi monta sukupolvea on odotellut syksyn ensimmäisiä uusista viljoista leivottuja leipiä, niin olisko jotain siitä jäänyt meidänkin geeneihin. Lisäksi viilenevät säät vaativat kropalta enemmän energiaa "lämmitykseen" ja kroppa huutaa hiilareita ja virtaa.

      Poista
  3. Täällä ollaan aivan lääpällään valkosipuliin, joten kyllä pitää ehdottomasti kokeilla, sitäpaitsi sämpylöitä on pitänyt leipoa jo monta päivää, mutta aina vaan jää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt sitten leipomaan :) Nämä on oikein valkosipulinystävän herkkusämpylöitä :) Meillä pikkumieskin on syönyt näitä uskomattoman määrän, vaikkei yleensä leivästä piittaa.

      Poista
  4. Aivan älyttömän herrrkullisen näköisiä! Noita täytyy tehä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä nää maistuu paremmalta kuin näyttää :) Mutta testaa ihmeessä!

      Poista
  5. Ihania! Valkosipuli antaa sämpylöillekin makua.:)

    Tuli tuossa yksi päivä mieleen, että oletko kokeillut koskaan tehdä likööriä ruusun terälehdistä? Melkein tekisi mieli kokeilla, vaikka noita vanhojakin likööreitä vielä riittää.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ruusulikööriä tehnyt, mutta sen ohjetta tuossa katselin juuri muutama päivä sitten :) Samaten orvokkilikööri kiinnostaisi, joskin se olisi vasta ensi kesän juttu. Jos kokeilet, niin kerro miten onnistui!

      Poista