6. syyskuuta 2013

Hey pig piggy pig pig pig - possua padassa

Alkusyksyssä parasta on ehdottomasti ihanat, kotimaiset kasvikset. Tai on luontokin aika upea ilmestys, etenkin kun sää on pysynyt hyvänä. Harmi vaan, etten tällä viikolla ole juuri ehtinyt säistä nauttia. Koko viikon on saanut juosta tukka putkella paikasta toiseen, eikä tämä säntäily pääty vielä viikonloppunakaan. Seinäjoelle saapuu satamäärin eri-ikäisiä tyttöjä juoksemaan nappikset jalassa jalkapallon perässä. Se tietää ukolle kökkävuoroa keittiöllä ja mulle seisomista kentän laidalla. Se olisi Syyssemiä ja jalkapalloa koko viikonloppu! Jee! Hurjasti onnea Semi 01:n tytöille peleihin!

Mutta jos sitten taas siihen asiaan, eli ruokaan. Tykkään syksyllä ja talvella tehdä paljon pataruokia. Ruoat valmistuvat kuin itsestään. Kylmillä säillä voi ruoan tehdä puuhellalla ja samalla lämmittää tupaa. Tosin vielä tarkenee ihan hyvin ilman puusouvia. Harvemmin pataruokiin tulee katsottua mitään ohjetta, mutta tällä kertaa halusin kokeilla Pirkasta löytynyttä possu-kaalipadan ohjetta. Sovellettu versiohan tästä taas tuli. Hunaja oli päässyt loppumaan ja tyttö vinkkasi heti, että voisin laittaa tilalle siirappia. On hauska huomata, miten tyttökin osaa jo hahmottaa, mitkä ainekset tai mausteet sopivat mihinkin ruokaan. Monesti tyttö maustaa omia ruokiansa vielä lisää, eikä ollenkaan huonosti. Tästä ominaisuudesta olen salaa ylpeä :)

Ruoka itsessään oli oikein hyvää, joskin suolaa olisi mun makuun saanut olla enemmän. Pitkän hauduttelun ansiosta liha oli mureaa ja kasvikset suussasulavia. Kannattaa vain sekoitella pataa välillä, sillä ainakin mun pata oli aluksi niin täynnä tavaraa, ettei aineksia saanut millään sekaisin. Ei ainakaan sotkematta.

Possu-kaalipata

600g porsaan lapaa
1pkt(170g) pekonia
1-2 sipulia
1 pieni lanttu
1-2 omenaa
3 porkkanaa
500g valkokaalia
3dl vettä
2rkl lihafondia
1rkl hunajaa tai siirappia
1rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1rkl sinappia
0,5tl mustapippuria
0,5dl tuoretta timjamia
(suolaa)

  Leikkaa kuorittu sipuli lohkoiksi. Kuori ja kuutioi lanttu ja omena. Paloittele kuoritut porkkanat ja palsternakka. Suikaloi kaali ja pekoni. Kuutioi lapa.
  Ruskista pekonisuikaleet kevyesti pannussa. Kumoa ne pataan. Ruskista lihakuutiot ja sipulilohkot pekonista irronneessa rasvassa.
  Siirrä lihat ja sipulit pataan. Lisää paloitellut juurekset, omenakuutiot ja suikaloitu kaali. Kaada joukkoon vesi. Mausta fondilla, hunajalla, viinietikalla, sinapilla ja pippurilla.
  Hauduta pataa 175-asteisessa uunissa noin 2 tuntia kannella peitettynä. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Hienonna joukkoon tuoretta timjamia. Tarjoa possu-kaalipata keitettyjen perunoiden ja maustekurkkuviipaleiden kanssa.

2 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä kommentoitava ihan vaan jo sen takia, että on hienoa nähdä ruokablogissa näin hienosti yhteen maailman musiikkihistorian parhaimpiin biiseihin viittava otsikko! :)

    VastaaPoista
  2. :) Hyviin biiseihin on aina ilo viitata ;) Pääsääntöisesti yritän pysytellä rokkibiiseissä, mutta toisinaan on keksittävä jotain muuta. Mutta onneksi näitä helmiäkin löytyy.

    VastaaPoista