25. syyskuuta 2013

Lounas kai olla saan? - savulohella täytetyt letut

Pitkään olen tuijotellut mappeihini raapustettua savulohitäytteisten lettujen ohjetta, mutta en vain ole saanut aikaiseksi niitä tehdä. Kun muille tuo savulohi ei kelpaa, niin tuntuu turhalta väsäillä näitä pelkästään itselleen. Tänään katsoin kuitenkin ansainneeni jotain speciaalimpaa lounaaksi iänikuisten leipien tai ruoanjämien sijaan ja ohje pääsi testiin. Lätyt itsessään olivat kyllä hyviä, mutta niin täyttäviä, että yhdellä lätyllä pärjää pitkään. Tiedänpä siis, mitä lähipäivinä puputan... Lättytaikinaan pilkottu sipuli toi näihin oman vivahteensa ja luultavasti teen samalla taikinalla lättyjä myöhemminkin. Täyte täytyy ehkä vaihtaa, jotta muillekin kelpaisi. Alkuperäisen ohjeen olen löytänyt Pirkasta.




Letut ja savukala-raejuustotäyte
(4-5ann.)

Lettutaikina:
5dl maitoa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
0,5dl ohrajauhoja
2rkl öljyä
0,5tl suolaa
(1-2 (kevät)sipulia hienonnettuna)
Paistamiseen:
margariinia tai öljyä
Täyte:
200g savustettua kirjolohta
1 punainen paprika
0,5dl maustekurkkua kuutioina
1 omena
1 (kevät)sipuli
0,5dl tilliä (laitoin reilun teelusikallisen kuivattua)
1prk(200g) raejuustoa
suolaa 
pippuria

   Sekoita, maito, munat, jauhot, öljy ja suola keskenään. Lisää halutessasi taikinaan hienonnettu sipuli. Anna turvota noin 30 minuuttia. 
  Poista lohesta nahka ja paloittele se. Kuutioi paprika, maustekurkku ja kuorittu omena. Hienonna kevätsipuli ja tilli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
   Paista letut pannulla öljyssä ja pidä lämpiminä folion alla. Tarjoa letut savukala-raejuustotäytteen kanssa.



5 kommenttia:

  1. Savulohi on herkkua! Meilläkin on vähän niin, että jäsi meikäläisen syötäviks tällaiset - tai ehkä nuorimmainen söis. Kummallista kun eivät ymmärrä hyvän päälle :) Ja Pirkan ohjeet on mainioita, oon ottanut niitä talteen, ennenkuin lehdet on viety keräyslaatikkoon. Siinä on sitten mainio reseptiarkisto, löytyy välillä tosi mielenkiintoisia juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kanssa Pirkan ohjeista. Oon kerännyt mappeihin ruokaohjeita eri lehdistä pian 20 vuotta ja niitä alkaa olla melkoinen kasa :) Niin mappeja kuin irrallisia lippulappusiakin. Täytyisi varmaan karsia osaa, mutta en malta.

      Poista
  2. Mullekin olisi nämä kelvanneet! Ja isännällekin. Meillä isäntä kalastaa ja yleensä kokkaakin kaikki kalaruoat. Ja molemmat sujuvasti syömme!! :)
    Tälläiset "crebit" on kans jo aika kauan ollut "to-do" listalla. Milloinkohan saisi kaikki toteutetuksi...?! Ei varmaan koskaan, sillä joka päivä listalle tulee kymmeniä uusia juttuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun "to-ro"-lista (näin etelä-pohjalaisittain :D ) kasvaa kanssa joka päivä. Miksi ihmeessä maailmassa täytyy olla niin valtavasti kaikkia ihania ohjeita? Kaikkia tekis mieli kokeilla, mutta kuka ne sitten söisi?!?

      Poista
    2. Niin ja tuo to-ro-lista täytyy myös lausua, kuten kirjoitetaan :D

      Poista