10. syyskuuta 2013

Ruisleipä Boogie

Eilen leivotuista juustosämpylöistä ei enää tänään juuri ollut iloa, sillä sämpylät katosivat parempiin suihin alta aikayksikön. Sainpahan taas hyvän (teko)syyn leipoa ja samalla testata nostalgiakorteista löytynyttä helppojen ruisleipien ohjetta. Leivät olivat tosissaan helppoja tehdä, eikä näihin aikaakaan juuri mennyt. Taikinaa kun ei tarvi kohotella kuin kerran. Suolaa olisi voinut olla hieman enemmän kuin tuo 1,5 teelusikallista ja miehen makuun näissä oli liikaa anista. Muuten olivat varsin syötäviä! 

Helppotekoiset ruisleivät
(4 leipää)

1-2rkl voita tai margariinia
6dl vettä
60g hiivaa
1,5-2tl suolaa
2rkl siirappia
yhteensä 1rkl hienoksi survottua anista ja fenkolia
8dl ruisjauhoja
8-9dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kuumaa vettä, jossa on vähän voita tai margariinia

  Sulata rasva, lisää vesi ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikina-astiaan ja lisää hiukan vesi-rasvaseosta joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  Lisää vesi-rasvaseoksesta loput, samoin mausteet ja jauhot notkeaksi taikinaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydälle ja leivo siitä 4 pyöreää leipää.
  Laita pellille leivinpaperit ja sipaise niihin tilkka öljyä. Pane leivät pelleille ja tee lasilla tms. reikä keskelle ja pistele haarukalla. Keskiosat voi paistaa pieniksi leipäsiksi!
  Anna leipien nousta 30 minuuttia liinalla peitettynä. Kypsennä 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Voitele lämpimällä vedellä, jossa on hiukan rasvaa. Voitelu muuttaa leipien värin kauniin punertavan ruskeiksi. Nosta leivät ritilälle ja anna jäähtyä liinalla peitettynä.


Ja nyt on aivan pakko laittaa otsikkoon liittyvä biisikin jakoon :D Ainakin minä tulin tuosta hyvälle tuulelle...


4 kommenttia:

  1. Itse tehty leipä katoaa aina kummasti tosi nopeaan. Ruisleipää en ole koskaan koittanut tehdä. Voisikin joku kerta kokeilla omatekoista.:) Kake Singers!:D Tykkäsin pienenä...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kake Singers on kyllä hauska :D Joskus tekisi mieli testata vieläkin rukiisempaa leipää. Täytyy vaan katsella ensin joku sopiva ohje :)

      Poista