26. syyskuuta 2013

Take your elbow out of the soup - bataatti-inkiväärisoppaa ja leipäjuttusia

Mulla on selvästi ollut tänään vaikeuksia joko luetunymmärtämisessä tai etäisyyksien hahmottamisessa. Tämän voi päätellä siitä, että kuvittelin leipoessani ottavani uunista kauniin, yhtenäisen lohkoleivän, mutta oikeasti sain vain hassuja, pieniä sämpylöitä. Oli suunnattoman vaikea ymmärtää ohjeessä kohtaa "pane palat lähetysten"... Ei siis useamman sentin etäisyydelle toisistaan. Ei se taikinakaan näköjään määräänsä enempää leviä. Kumma! No, olihan nuo sämpylät silti hyviä. 

Päivän soppakaan ei aluksi herättänyt mitään suunnattomia riemunkiljahduksia, joskin lisäämällä valkosipulia ja chilikastiketta siitä tuli ihan ok soppa. Ei mitään tajunnan räjäyttävän hyvää, mutta ruokaa, jolla sain nälkää siirrettyä. Valkosipuliset ruisleivät sen sijaan olivat aika kivoja! Ohje soppaan ja ruisleipiin on Valintatalon peruja, lohkoleivän ohje taas löytyi nostalgiakorteista.

Bataatti-inkiväärikeitto

1 iso (n.800g) bataatti
2 sipulia
1 (n.800g)  kukkakaali
50g inkivääriä
2 kasvisliemikuutiota
vettä
2dl ruokakermaa
2rkl tuoreita timjamin lehtiä
mustapippuria
suolaa
(valkosipulimurskaa)
(chilikastiketta)

   Paloittele kuoritut bataatti ja sipulit sekä esikäsitelty kukkakaali. Silppua kuorittu inkivääri ja pane silppu sekä kasvispalat kattilaan. Murenna liemikuutiot päälle ja valuta kattilaan kylmää vettä niin paljon että kasvikset lähestulkoon peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Lisää kerma sekä timjami ja soseuta keitto. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Halutessasi lisää chilikastiketta ja valkosipulimurskaa.


Ruis-valkosipulileivät

3 reissumiestä (tai muuta pyöreää ruisleipää)
40-50g margariinia
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
ruohosipulia silputtuna 

   Kuumenna uuni 225 asteeseen. Levitä avatut ruisleivät leivinpaperoidulle uunipellille. Sekoita rasva, murskatut valkosipulin kynnet ja ruohosipulisilppu. Voitele leivät. Työnnä pelti uuniin ja paista 5–8 minuuttia.


Vaalea lohkoleipä (tai sämpylät)
(12kpl)

30g hiivaa
75g voita tai margariinia
2,5dl maitoa
1tl suolaa
6-8dl hiivaleipäjauhoja

  Murenna hiiva taikinakulhoon. Sulata rasva kattilassa, lisää siihen suola ja maito. Anna seoksen lämmetä (tai jäähtyä) kädenlämpöiseksi. Kaada neste taikinakulhoon ja sekoita hyvin, että hiiva liukenee.
  Alusta jauhot hyvin taikinaan ja jaa taikina 12 palaan. Pyörittele palat pitkulaisiksi, litistä ja taita taikina kuin sulkisit kirjan. Pane palat lähetysten voideltuun vuokaan tai pellille leivinpaperille. Liian suurta peltiä voi rajata pienemmäksi pariin kertaan taitetulla foliolla.
  Siivilöi hieman jauhoja leiville ja anna niiden kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Kypsennä leipä 250 asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia. Tarkkaile lopussa, ettei pinta tummu liikaa.
  Tarjoa leipä lämpimänä voin tai marmeladin kera. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti