28. marraskuuta 2013

Elämästä riemu irti, elämästä mahtavasta!

Syksyn pimeneviin iltoihin voi tuoda iloa ja valoa vaikka kekrijuhlilla. Kutsu ystävät ja tuttavat hyvän ruoan ja juoman ääreen viettämään aikaa yhdessä! Samalla voi jättää jäähyväiset menneelle kesälle ja hiljentyä joulun odotukseen. 

Kekri eli sadonkorjuujuhlat kuuluvat osaltaan suomalaiseen juhlaperinteeseen. Kekrin juuret juontavat vuosituhansien taakse eurooppalaiseen maatalouskulttuuriin. Kun sato oli korjattu, jyvät säilötty ja teuraskarja teurastettu, oli aika juhlia sadonkorjuuta sekä satovuoden ja siihen liittyvien töiden päättymistä. Ennen muinoin kekriin liittyi paljon erilaisia uskomuksia. Kekrijuhlissa syötiin ja juotiin runsaasti, jotta taattaisiin runsas sato myös seuraavaksi satovuodeksi. Lihaa syömällä karja kasvaisi, olutta juomalla ohra kasvaisi. Juhlissa kenellekään ei saanut jäädä nälkä, sillä se tiesi huonoa satovuotta. Kekrijuhlien ajankohtaa ei ole tarkkaan määritelty, mutta yleisimmin se sijoittuu Mikkelinpäivän ja Pyhäinpäivän välille. (kekri.fi)

Kääpiölinnassa on muutaman kerran vietetty kekrijuhlia, joko liköörejä maistellen tai muuten iltaa istuen. Tänäkin vuonna oli tarkoitus järjestää nyyttärihenkiset kekrijuhlat kavereille, mutta juhlat siirtyivät hamaan tulevaisuuteen vieraiden kiireiden vuoksi. Halusimme kuitenkin jotenkin juhlistaa kekriä, joten järjestimme ihan pienet sadonkorjuujuhlat perheen kesken. Vieraiksi saimme anoppini sekä mieheni siskon, joskin Suomea riepotelleen Eino-myrskyn vuoksi nämäkin juhlat uhkasivat peruuntua.

Juhlien lailla myös tarjoilut olivat pienimuotoiset. Miehen siskon kutsuminen asetti tarjottaviin omat rajoituksensa, sillä kasvissyöjälle ei perinteistä kekriherkkua, lihapullia, viitsinyt tarjota. Sen sijaan pyöräytin juhlaherkuksi Cointreaulla maustetun juustokakun sekä kasvisvoileipäkakun. Voileipäkakun täytteeksi halusin ainakin porkkanaa, jotta se edes vähän liittyisi teemaan. Muuten täytteet tehtiin yhdessä tytön kanssa summamutikassa aineksia sekoitellen. Kakun nopeasta katoamisesta voinee päätellä, että kakku oli hyvää! Juustokakun seuraksi tein oman maan vadelmista kastikkeen, joka täydensi kakkua erinomaisesti.




Cointreau-juustokakku uunissa

Pohja:
100g voita tai margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
500g maitorahkaa
300g maustamatonta tuorejuustoa
4-5rkl Cointreau-likööriä (voisi laittaa hieman enemmänkin)
1,75dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
1dl perunajauhoja
5 kananmunaa

  Laita rahka kahvinsuodattimeen ja anna valua 2 tuntia. Laita irtopohjavuoan (24cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.
  Valmista pohjataikina vaahdottamalla pehmeä rasva ja sokeri. Lisää joukkoon muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n.5cm korkeuteen). Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
  Sekoita täytettä varten kulhossa rahka, tuorejuusto, Cointreau, 0,5dl sokeria, vaniljasokeri, perunajauhot ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan.
  Kypsennä kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan. Jos pinta tummuu liikaa, peitä kakku leivinpaperilla tai foliolla. Anna kakun jäähtyä mielellään seuraavaan päivään ja irrota vuoasta. Tarjoa sellaisenaan tai vadelmakastikkeen kera.




Cointreaulla maustettu vadelmakastike

200g pakastevadelmia
0,5dl tomusokeria
2-3rkl Cointreau-likööriä

  Soseuta hieman kohmeiset tai täysin sulaneet vadelmat sekä tomusokeri sauvasekoittimella. Jos käytät ulkolaisia vadelmia, keitä ne ensin. Halutessasi voit painella vadelmasoseen pienen siivilän läpi, jolloin kastike on sileämpää. Kiehauta halutessasi likööristä alkoholi pois ja sekoita vadelmaseoksen joukkoon. Tarjoa juustokakun kera.




Kasvisvoileipäkakkuun halusin hieman uutta muotoa ja kakku onkin koottu 2 litran vatkauskulhoon. Sulatejuustokuorrutus maistuu hyvältä, mutta valitettavasti on melko valuvaista sorttia. Jos haluat sileän, tasaisen pinnan, kuorruta kakku tuorejuustolla.

Porkkanainen kasvisvoileipäkakku

11 viipaletta real-täysjyväleipää
8 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
Kostutus:
1-2dl kasvislientä
Porkkanatäyte:
2 pientä porkkanaa hienona raasteena
0,5 punasipulia
180g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl ranskankermaa
ripaus suolaa
Tomaattitäyte:
2dl kuohukermaa
100g ranskankermaa
10 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
1dl tummia rypäleitä pieninä paloina
0,5dl Grana Panado-juustoraastetta
Päälle:
200-300g sulate- tai tuorejuustoa
Koristeeksi:
salaattia
tummia rypäleitä
miniluumutomaatteja
juustoa

  Valmista ensin kasvisliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Laita kaksi pitkää kelmusuikaletta ristikkäin noin 2 litran kulhoon.
  Valmista täytteet. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi, hienonna sipuli. Sekoita ainekset keskenään. Vatkaa tomaattitäytteen kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon ranskankerma, hienonnetut tomaatit, rypäleet ja juustoraaste.
  Lado vuoan pohjalle kerros real-viipaleita. Muotoile leipiä sitä mukaa, kun niitä käytät. Kostuta ruisleivät kasvisliemellä ja levitä päälle vajaa puolet porkkanatäytteestä. Levitä päälle kerros paahtoleipää, kostuta kevysti. Levitä paahtoleipien pinnalle vajaa puolet tomaattitäyteestä. Tee vielä toiset kerrokset samoin. Lopuksi päälle kerros real-viipaleita ja kostutus. Real-täysjyväviipaleet tarvitsevat enemmän kostuketta kuin paahtoleivät. Kääri kelmut tiukasti kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin. Anna tekeytyä yön yli.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista kelmut. Kuorruta kakku sulate- tai tuorejuustolla ja koristele.





Kekrijuhlien aikaan Eino-myrskyn jälkimainingit ujeltelivat vielä tuvan ulkopuolella, joten lämmin juoma tuli enemmän kuin tarpeeseen. Autoilijoille tarjottiin kahvia, lapsille tavallista kaakaota ja autottomille ihanaa, fazeriinalle maistuvaa, Cointreaulla terästettyä kaakaota. Illan hiljentyessä ja vieraiden lähdettyä koteihinsa, oli mukava istua vielä hetkeksi sohvalle ja juoda kuuma rommitoti ennen yöpuulle siirtymistä. Ihanat vieraat ja ihana päivä. Kiitos! Nyt voi kääntää kalenterista taas yhden lehden ja suunnata ajatukset kohti joulua.




Totinen torvensoittaja - Cointreau-rommitoti

1dl vettä
1rkl sokeria
4cl tummaa rommia
2cl Cointreauta
5 tippaa sitruunamehua
3 tippa angostuuraa

  Kiehauta vesi ja sokeri siten, että sokeri sulaa. Mittaa muut ainekset kuumuutta kestävään lasiin ja kaada sokeriliemi päälle. Nauti heti.

Kääpiölinnan chocoriina
(1ann.)

1,5dl kuumaa kaakaota
2cl kaakaolikööriä
2cl kermalikööriä
1,5-2cl Cointreauta

  Sekoita liköörit kuuman kaakaon joukkoon. Nauti heti! 



11 kommenttia:

  1. Mietinkin juuri mihin käyttäisin cointreauta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän tuli sitten sopivasti :) Mietin jo, että cointreau voisi toimia loistavasti suklaakakussakin. Ainakin tuo kaakao on niin hyvää!

      Poista
  2. Jesss oon odottanut tota voileipäkakun ohjetta siitä asti! Teidän Arton kaima tulee huomenna meille, tarviskohan heti tehdä sellainen mmmmm... Tai jos odottaisi alkuviikkoon niin sais itse enemmän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Hanska, olisithan sä saanu ohjeen vaikka heti :) Jos teet, niin kerro sitten oliko ohje loogisesti kirjoitettu. Välillä kun itse sokeutuu omille kirjoituksilleen.

      Poista
  3. Vau mitkä kekkerit... eiku kekrit! Voin vain kuvitella kuinka hyvää kaikki oli...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Hävikistä päätellen herkut kyllä kelpasivat :) Voileipäkakku mua vähän jännitti, mutta ilmeisesti sekin onnistui.

      Poista
  4. Näyttää niinn hyvältä!! Pitää kyllä kokeilla juustokakun ystävänä. PS: sulla on ihan mahtavia reseptejä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Juustokakkuun laittaisin pikkaisen lisää likööriä tai sitten sen voi vaihtaa sitruunamehuun ja sitruunan raastettuun kuoreen.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä!! :)

      Poista