26. marraskuuta 2013

Food on the table - puuroa ja kanaa

Isäni tekemä rakuunabroileri oli muksuna mun suurta herkkua. Kun isäni ei ole enää täällä meille kokkailemassa, niin haluan ilmeisen alitajuntaisesti pitää kynsin ja hampain kiinni kyseisen ruoan tuomista muistoista. Pitkään mulle oli olemassa vain yksi ja ainoa rakuunabroileriohje, enkä muita suostunut edes kokeilemaan. Siitäkään huolimatta, että ruoasta löytyy paljon taatusti herkullisia, erilaisia versioita. Nyt kun osaan jotenkuten tehdä isäni bravuuriruokaa, voin hiljalleen antaa mahdollisuuden myös muille ohjeille. Tosin ne eivät tule koskaan saavuttamaan sen alkuperäisen ruoan tuomaa fiilistä, mutta kyllä niitä aina syödä voi. Tämä rakuunabroileriohje on löytynyt ikivanhasta Santa Marian reseptilappusesta. Herkullisen vispipuuron ohje löytyi puolestaan Pirkasta. Mannasuurimot korvasin täysjyvämannasuurimoilla ja keittelin puuroa pari minuuttia pidempään. Muuten tein puuron ohjeen mukaan. 




Persikka-vadelmapuuro
(6ann.)

1tlk(410g) persikanpuolikkaita mehussa
6dl vettä
1dl täysjyvämannasuurimoita
0,5dl kauraleseitä
0,25tl suolaa
200g pakastevadelmia
0,5dl sokeria

  Valuta persikkatölkin liemi kattilaan. Soseuta persikat sauvasekoittimella ja laita sivuun odottamaan. Lisää kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
  Vatkaa kiehumaan liemeen mannasuurimot ja kauraseleet kierrevatkaimella. Lisää suola. Kun puuro alkaa saostua, vaihda vatkain puuhaarukkaan. Keitä hiljalleen 8-10 minuuttia välillä sekoitellen.
  Lisää puuron joukkoon persikkasose ja vadelmat. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Mausta sokerilla. Jäähdytä puuro kunnolla ja vatkaa kuohkeaksi.




Santa Marian rakuunabroileri
(4ann.)

reilu 500g broilerin rinta- tai koipipaloja
2rkl voita tai margariinia
1 sipuli hienonnettuna
1 omena kuutioituna
1tl suolaa
0,5tl jauhettua mustapippuria
3dl kuivaa omenasiideriä tai omenamehua
1,5rkl vehnäjauhoja
0,5dl vettä
1,5dl kermaa
1tl rakuunaa
1tl kirveliä

  Ruskista broileripalat rasvassa. Pane palat pataan. Ruskista sen jälkeen sipuli ja omena ja laita nekin pataan. Lisää siideri tai mehu, suola ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 30-40 minuuttia. Ota broileripalat padasta ja pidä ne lämpiminä.
  Valmista kastike sekoittamalla vehnäjauho veteen. Lisää vesi-jauhoseos ja kerma broileripalojen keitinliemeen. Anna kiehua 3-5 minuuttia. Laita broileripalat takaisin kastikkeeseen ja tarjoile riisin ja vihreän salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti