11. marraskuuta 2013

Kalamiehen toveri - kalakakkua appiukolle

Isänpäivä on aina melkoista vuoristorataa tunteiden suhteen. Toisaalta olen iloinen siitä, että voin muistaa miestäni ja appiukkoani, toisaalta taas kaipaan suunnattomasti omaa isääni. Yleensä käyn isänpäivänä viemässä haudalle kynttilän, mutta tänä vuonna se jäi väliin. Sen sijaan olen uhrannut monta ajatusta sille ihanalle, äärimmäisen rakkaalle ihmiselle, joka istuskelee otavan tähtikuviossa viidennen tähden päällä. Muistan valtavan hyvin, kun isäni joskus kertoi, että kun hänestä aika jättää, voin katsella otavaa ja nähdä isäni siellä. Olin silloin aivan pieni tyttö, mutta sitä hetkeä en todennäköisesti unohda koskaan. Vaikka isän kuolemasta on jo yli 20 vuotta, on ikävä edelleen valtaisa.

Kun en omaa isääni voi enää hemmotella, päätin sen sijaan ilahduttaa appiukkoani. Appiukko tykkää valtavasti kalasta ja voileipäkakuista, joten oli aika helppo keksiä, mitä veisi lahjaksi. Vähän mua jännitti, miten hän lahjaani suhtautuisi, mutta olihan tuo iloinen. Ja mikä tärkeintä, kakku kelpasi myös makunsa puolesta. Appiukon kauniita sanoja lainaten: "jos salama ei tapa, niin miniä saa elää" :D Ihana.

Kakun tein jälleen kerran hatusta vetäen. Mätitahnatäytteestä tuli aluksi aivan liian löysä, mutta pari liivatelehteä auttoi kummasti. Ja silti tahnassa oli aivan riittävästi makua. Koristeluun ei kauheasti jäänyt aikaa, eikä ollut kyllä virtaakaan tuon Hello Kitty-kakun jälkeen, mutta se ei varmaankaan ole niin vaarallista. Tärkeintä on, että kakku maistui hyvältä.

Eilen isänpäivänä tuli muuten seitsemän vuotta ensitreffeistä tuon ukkoni kanssa. Hurjaa miten nopeasti aika menee! Tätä ei sen kummemmin juhlistettu, sillä isänpäivässä oli juhlaa kyllikseen.



Kalavoileipäkakku

16 viipaletta ruispaahtoleipää
Kostutus:
1dl kasvislientä
Lohitäyte:
1dl kuohukermaa
200g tuorejuustoa
150g kylmäsavukirjolohta (jätä muutama viipale koristeluun)
2 salottisipulia 
2-3rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1rkl sitruunamehua
pieni ripaus suolaa
hyppysellinen sitruunapippuria
hyppysellinen sokeria
Mätitahnatäyte:
1prk(120g) smetanaa
1dl kermaviiliä
1-1,5dl mätitahnaa
0,5rkl kuivattua persiljaa
1rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
Kuorrutus:
300g yrttituorejuustoa
Koristeet:
kurkkua
tilliä
salaattia
sitruunaa
pari kylmäsavulohiviipaletta

  Kiehauta ensin kasvisliemi ja valmista täytteet. Vatkaa lohitäytettä varten kerma vaahdoksi. Hienonna sipulit ja kirjolohiviipaleet. Jätä halutessasi muutama viipale koristelua varten. Sekoita kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Lisää muut ainekset ja mausta maun mukaan. Nosta täyte hetkeksi viileään tekeytymään.
  Mätitahnatäytettä varten laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita kermaviili ja smetana, lisää mätitahna ja persilja. Kuivatun persiljan tilalla voi käyttää myös tuoretta. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatelehdet mehuun. Anna jäähtyä ihan pieni hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen.
  Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Kokoa voileipäkakku kahden ristikkäin laitetun pitkän kelmusuikaleen päälle, jolloin kakku on helppo kääriä vetäytymään. Nosta kelmun keskelle neljä leipäviipaletta neliön muotoon. Kostuta kevyesti. Levitä leipien päälle puolet lohitäytteestä. Nosta päälle kerros leipiä, kostuta ja levitä päälle mätitahnatäyte kokonaan. Levitä päälle leipäkerros, kostuta kevyesti ja levitä päälle loppu lohitäyte. Laita päälle vielä kerros leipiä, kostuta kevyesti. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja nosta jääkaappiin. Laita päälle kevyt paino ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. 
  Leikkaa muovit kakun ympäriltä ja nosta tarjoilualustalle. Kakku on helpoin koristella valmiiksi tarjoilualustan päälle, niin välttyy turhilta siirtelyiltä. Tasoita tarvittaessa kakun reunat. Noskista tuorejuusto ja levitä tasaisesti kakun pinnalle. Koristele.
  Kurkkulehtien ohjeen löytää täältä.


6 kommenttia:

  1. <3 niin kaunista & herkistävää kirjoitusta täälläkin!!! <3
    Täytyypä pitää omasta iskästä entistä kovemmin kiinni!!! <3
    Kauniin kakun olet appiukolle tehnyt!! Minäkin tein appiukolle kalaherkkua,ohjeen jaan varmaan vasta joulun jälkeen blogissa jotta kaikki sukulaiset eivät pääse kurkkimaan mitä aiotaan lahjaksi tänä jouluna viedä kaikille!! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nanne <3 Eipä sitä valitettavasti tiedä, koska kukakin täältä lähtee. Mulle isän menetys oli hirvittävän kova paikka. Olin just täyttänyt 16 ja isä oli mulle kaikki kaikessa. Mutta onneksi mulla on silti vielä maailman paras äiti ja veli <3 Muksuja ja ukkoa ja muita läheisiä unohtamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen aina ollut iskän tyttö!! :) Vaikka äidinkin kanssa on todella hyvät välit, mutta kai se vaan menee niin, että tytöt on iskän lellikkejä ja pojat taas äidin! :)
      Niin ja onnea myös sinulle & miehellesi vuosipäivän kunniaksi!! <3

      Poista
    2. Niin se taitaa monesti mennä :) Mutta onneksi mulla on tuollainen äiti kuin on, en kyllä pois vaihtaisi.

      Niin ja kiitos onnitteluista :) Toivotaan, että näitä yhteisiä vuosia tulee vielä paaaaljon lisää.

      Poista
  3. Näyttää hyvältä tuo kakku. Olipa kivasti sanottu sun isältä, että hän katselee sua sieltä Otavan tähtikuvíosta. Minäkin pienenä tyttönä katselin usein täthitaivasta isän kanssa ja sen jälkeen tutkittiin tähtikuvioita kirjasta. Välillä meillä oli kiikarikin mukana ja oltiin autotallin tasaisella katolla selällään kiikaroimassa tähtiä. Jonkun tähden päällä minunkin isä nyt istuu ja katselee tänne - ja äiti istuu siinä vieressä. Velikin sinne tähtimaailmaan lähti kaksi vuotta sitten. Ikävä on kova jokaista, eihän se koskaan katoa.
    Onnittelut vuosipäivän johdosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Tita! On varmasti rankkaa menettää sekä vanhempansa ja veljensä :( En osaa edes kuvitella sitä ikävän määrää.

      Poista