12. marraskuuta 2013

Oh no, here it comes again - Kääpiölinnan pyöreä kinkkukakku

Kaverini halusi ilahduttaa työkavereitaan ja pyysi josko minä tekisin jonkinmoisen kinkkukakun. Enhän minä tietenkään voinut kieltäytyä, kun pääsin askartelemaan voileipäkakun kanssa! Tuntuu, että oon aivan fiiliksissä, kun saan näitä kakkuja tehdä. Minä tykkään! Ja toivottavasti myös syöjätkin...

Kakun tekovaiheessa ilmeni pieniä ongelmia, kun mies oli ostanut tuorejuuston tilalla sulatejuustoa. Kauppaan en just sillä hetkellä päässyt, joten jouduin säveltämään hieman kakkua tehdessä. Mutta ainakin äkkiseltään täytteet maistuivat hyviltä. Kinkkutäytteeseen tosin olisin halunnut enemmän massaa ja desi lisää kermaa olisi todennäköisesti tehnyt ihmeitä. Minä kun tykkään, että täytekerrokset saavat olla runsaita. Kurkkutäyte maistuu aluksi melko voimakkaalta, mutta maku tasaantuu hissukseen. Kakun sovelsin käyttäen omaa, aikaisemmin tehdyn kinkkuvoileipäkakun ohjetta.



Muuten kakkua oli jälleen kerran kiva tehdä! Toivotaan, että kaverille ja työkavereilleen kelpaa :)



Pyöreä kinkkuvoileipäkakku
(20ann.)

14 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
14 viipaletta kaura-pellavapaahtoleipää
Kostutus:
lihalientä
Kinkkutäyte:
400-500g palvikinkkua pieninä kuutioina
3dl kuohukermaa
1dl ranskankermaa 
2 salottisipulia hienonnettuna
1 pieni punainen paprika pieninä kuutioina
0,5dl hienonnettua persiljaa
ripaus pippurisekoitusta
Kurkkusalaattitäyte:
2dl majoneesia (tai 200g maustamaton tuorejuustoa)
1dl ranskankermaa
1dl kurkkusalaattia
2rkl mietoa sinappia
0,5tl sokeria
Kuorrutus:
400g yrttituorejuustoa
1 dl vispikermaa
Koristeluun:
ilmakuivattua kinkkua
kurkkua 
juustoa 
herneeversoja

  Kiehauta ensin lihaliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leipien kovat reunat pois. Valmista täytteet. Vatkaa kinkkutäytteen kerma vaahdoksi ja sekoita ainekset keskenään. Anna seistä hetki viileässä. Sekoita kurkkusalaattitäytteen ainekset keskenään.
  Laita 26 senttisen irtopohjavuoan tai kakkuvuoan päälle kaksi pitkää kelmusuikaletta ristikkäin. Lado vuoan pohjalle tiivis kerros leipiä. (Mallin näet täältä.) Kostuta leivät kevyesti ja ja levitä päälle puolet kinkkutäytteestä. Voit myös tehdä matalamman kakun ja laittaa kaikki kinkkutäytteet kerralla. (Käytä siinä tapauksessa vähemmän kinkkua ja kermaa! Leipää tarvitsee silloin 21 viipaletta.) Lado päälle kerros leipää, kostuta ja levitä päälle kurkkutäyte kokonaan. Levitä päälle leipää, kostuta ja levitä päälle loput kinkkutäytteet. Päälle vielä leipäkerros ja kevyt kostutus. Nosta kelmusuikaleet kakun päälle tiiviisti ja anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Leikkaa kelmut pois ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi. Levitä tasaisesti kakun pinnalle. Koristele kakku haluamallasi tavalla.





8 kommenttia:

  1. Kaunis kakku! :)
    Rakastan voileipäkakkuja. Mistäköhän syystä niitä tulee vaan tehtyä niin harvoin...
    Laiskuus(ko)...?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Eipä sitä kyllä tuu itelle kovin usein tällaisia tehtyä, enkä kyllä tiedä miksi. Helppoja ja nopeita kun ovat.

      Poista
  2. Ihana! Pyöreä voikkari on jotenkin näyttävämmän näkönen eikä paljoa koristeluita kaipaa. :)
    Täytteet kuulostaa hyvältä, tykkään kanssa että sitä on paljon eikä vain hajut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jostain syystä tykkään enemmän näistä pyöreistä kakuista. Tuo vuokaan kokoaminen on niin ihanan helppoa.

      Poista
  3. Kaunis, tykkään voikkareista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti :) Mä oon kanssa suunnattoman perso voileipäkakuille. Lupasin lähipäivinä tehdä yhden meillekin, kun viime aikaiset tekeleet on menneet muille.

      Poista
  4. Nam!! Voileipäkakkua!! Ihan varmasti on kelvannut kaikille. Pitäis Kyllä itsekkin tehdä joku päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsin positiivista palautetta sain jälkikäteen :) Vähän mua aina jännittää tehdä toisille, mutta tämä tuntui menevän nappiin. Onneksi :)

      Poista