14. marraskuuta 2013

Sisko ja sen veli... tai ihana, mausteinen sisarusleipä

Eilen opin, että ei kannata tehdä liian hyvää leipää, jos haluaa sen riittävän vielä seuraavaan päivään. Päivällä leivottu juustoleipä katosi nimittäin niin nopeasti lasten toimesta, että illalla oli pakko laittaa toinenkin taikina kohoamaan ja leipä paistumaan. Olisinhan toki voinut kipaista kauppaan, mutta leipominen tuntui mielekkäämmältä vaihtoehdolta. Ohje tähän hurmaavan tuoksuiseen ja makuiseen leipään löytyi jälleen kerran nostalgiakorteista. En tiedä mikä taika kyseisesten korttien leipäohjeissa on, mutta jostain syystä näillä ohjeilla tehdyt leivät ovat superhyviä! Ei toki kaikki, mutta valtaosa. 

Muuten tein leivän ohjeen mukaan, mutta vehnäleseet korvasin kauraleseillä ja pinnalle ripottelin juustoraastetta. Ensimmäistä leipää tehdessä nimittäin luin ohjeen huolimattomasti ja raastoin vahingossa liikaa juustoa. Oikeastaan se oli ihan hyvä juttu, sillä tuo juusto leivän päällä on melkein se paras osa. Ohje oli siitäkin kiva, että leipä maistuu hyvältä myös jäähtyneenä ja seuraavana päivänä. Olettaen, että jotain on jäljellä.




Maustettu sisarusleipä

100g voita tai margariinia
2dl maitoa
1dl vettä
50g hiivaa
1tl oreganoa
1tl basilikaa
1tl suolaa
1dl juustoraastetta
1dl vehnä- tai kauraleseitä
6,5dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä tai munaa
Pinnalle: 
leseitä tai juustoraastetta

  Sulata rasva kattilassa, lisää maito ja vesi ja lämmitä/jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää maitoseos ja hämmennä, kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Lisää oregano, basilika, suola, juustoraaste ja leseet.
  Alusta jauhot taikinaan ja kohota se lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (n.30min.). Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kimmoisaksi ja jaa se 8-12 palaan. (Mulla 12 palaa.) Pyöritä palat pyöreiksi ja pane ne vieri viereen voideltuun uuni- tai kakkuvuokaan (halk. n. 24cm).
  Kohota uudelleen 25-30 minuuttia. Voitele leipä vedellä tai munalla, ripottele pinnalle hiukan leseitä tai juustoraastetta. Kypsennä leipää 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. 
    Jäähdytä leipää hetken aikaa vuoassa, ennenkuin kumoat sen lautaselle.


4 kommenttia:

  1. Nyt tuli taas niin hyvät suositukset että pakko varmaan testata!!! Ja se on kyllä totta että juusto leivän päällä on ihan parasta...tai juusto ihan missä tahansa on parasta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä lämpimästi suositella :) Ainakin meillä tästä tykkäsi kaikki. Juustoa tosin voisi olla enemmänkin tuossa pinnalla ;)

      Poista
  2. Ehdottomasti menee testiin meilläkin :)

    Hyvää leipää tulee naposteltua ihan liikaa. Mulla on erityisenä paheena tietokoneella tai telkkarin edessä napostelu. Puolikas vaalea leipä, juustolla ja muilla päälysillä katoaa ihan huomaamatta, vaikkei olisi edes nälkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kanssa vähän turhankin perso hyvälle leivälle :) Oikein tuore leipä on niiin hyvää!

      Poista