4. marraskuuta 2013

Where can the fish be? - tonnikalaa pastassa ja hävikkiviikkoilua

Tänään se alkoi, nimittäin Kuluttajaliiton järjestämä ensimmäinen valtakunnallinen hävikkiviikko! Kuluttajaliitto on haastanut mukaan koko joukon populaa ja viikkoon liittyviä juttuja voi seurata vaikka facebookissa. Tiesitkö, että keskimäärin Suomessa heitetään 24 kiloa ruokaa roskiin yhtä henkeä kohden. Näin laskien meidän perheen ruokahävikki olisi vuodessa melkein 100 kiloa! Euroissa tämä tekee 500! Melkoinen määrä, etten sanoisi. Pakko myöntää, että omassa käyttäytymisessä hävikin vähentämiseksi olisi paljon parannettavaa. Monesti tulee tehtyä heräteostoksia, jotka kuitenkin jäävät syömättä, etenkin vihanneksia ja hedelmiä menee aivan liikaa haaskiin. Muusin tai puurojen jämistä tulee turhan harvoin tehtyä leipää tai sämpylöitä ja juustojen kuivat kannikatkin unohtuvat usein jääkaappiin, vaikka olisivat kelpo ainesta vaikka ruukkujuustoihin, piiraisiin tai mitä ikinä vain keksiikään.

Mutta on omissa tavoissa jotain hyvääkin. Jo vuosia olen suunnitellut viikon ruokalistan etukäteen. Samalla yritän hyödyntää kaapeista löytyviä elintarvikkeita tai tehdä sellaisia ruokia, joista hävikkiä jäisi mahdollisimman vähän. Jos edellisen päivän jämät ei riitä koko sakille päivälliseksi, syödään ne pojan kanssa lounaaksi. Tämän lisäksi tulee aina ajoittain tehtyä mm. hävikkipiiraita, joihin saa hyvin lykättyä mitä kummallisempia jääkaappiin jääneitä ruokia. Perusteellinen inventaario jääkaapissa ja pakastimessa on usein aika inspiroiva kokemus ja sen perusteella tehdyt omo-ruoat (otetaan mitä on) melkoista herkkua :)

Tämän viikon ruokalistaa suunnitellessa hyödynsin todella tarkkaan kotoa löytyvät ruoat. Aamusella kävin hakemassa täydennystä ja viikon ruokaostoksiin meni vajaa 30 euroa. Ei ollenkaan paha normaaliin verrattuna. Toki maitoa, kissanruokaa ja kakkuvärkkiä täytyy viikon aikana hakea, mutta muuten on muonapuoli hanskassa. Esimerkiksi tämän päivän ruokaan täytyi ostaa vain kirsikkatomaatit, basilika ja juusto. Sapuskan tein Pirkasta löytyneen ohjeen mukaan, mutta muokkailin sitä vähän. Ei tämä mitenkään ihmeellistä ollut, mutta varsin ok arkiruoka, eikä kokkailuunkaan kauheasti mennyt aikaa.



Välimeren tonnikalapasta
(5ann.)

2tlk(à200g) tonnikalapaloja öljyssä
1 sipuli 
2-4 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
300g kesäkurpitsaa
2-3rkl tonnikalatölkin öljyä
200g maissia
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
250g kirsikkatomaatteja
Lisäksi:
200-250g gnocchi- tai penne-pastaa
vettä
suolaa
Pinnalle:
1,5dl kivettömiä oliiveja (jätin pois)
1 ruukku basilikaa
parmesaania

  Valuta tonnikalat ja ota öljy talteen. Leikkaa kuorittu sipuli ohuiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja halkaistu chili, josta on poistettu siemenet. Paloittele kesäkurpitsa.
   Kiehauta sipulit ja chili paistokasarissa tilkassa tonnikalatölkin öljyä. Lisää joukkoon kesäkurpitsapalat ja maissi. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää kirsikkatomaatit ja paloiteltu tonnikala. Kuumenna kiehuvaksi.
   Keitä pastaa pakkaukseen ohjeen mukaan noin 11 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta hyvin ja sekoita joukkoon tonnikala-vihannesseos.
   Kaada pasta tarjolle laakeaan kulhoon. Ripottele pastan pinnalle oliiveja, basilikaa ja parmesaanilastuja tai -raastetta. Koristele sitruunalohkoilla.

Tämän viikon aikana toivoisin lukijoilta hyviä vinkkejä hävikin pienentämiseen. Kaikki ideat ja kommentit ovat erittäin tervetulleita! Laitetaan hyvät ajatukset kiertämään ja yritetään yhdessä vähentää haaskiin menevää ruokaa. Näin luonto ja lompakko kiittää ;) Yritän itsekin jakaa joitain hävikkiherkkuohjeita tai tehdä koostetta vanhoista. Katsotaan mihin aika ja energia riittää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti