8. tammikuuta 2014

You might like to eat bread - ihana, pehmeä oreganoleipä

Vihdoin ja viimein elämä voittaa ja zombie-fiilis on tipotiessään! Jee! Kunnon annos homeopaattista kultaa teki jälleen ihmeitä ja olo on monin verroin pirteämpi kuin vielä aamulla. Siitä riemastuneena oon käynyt jo kaupassa, ulkoillut pikkumiehen kanssa ja leiponut leipää. En tiedä kostautuuko tämä ylenpalttinen touhottaminen jossain vaiheessa, mutta nautitaan nyt tästä energisestä olosta niin kauan kuin sitä kestää!

Mun on jo jonkin aikaa ollut suunnitelmissa testata nostalgiakorteista löytynyttä oreganoleivän ohjetta. Nyt on leipä paistettu ja voin kertoa, että tuoksu on mitä herkullisin! Eikä maussakaan ole mitään vikaa. Leivän leipominen ei sujunut aivan ongelmitta, sillä pikkumiehen pyöriessä jaloissa, menin jauholaskuissa sekaisin. Taikinan tein lopulta näppituntumalta. Jotenkin mulla on kuitenkin sellainen fiilis, että olisin laittanut vain 8 desiä jauhoja ohjeen litran sijaan. Vannomaan en mene, mutta kannattaa tunnustella taikinaa jauhoja lisätessä ja lisätä niitä vähän kerrallaan. Vuoka olisi saanut olla hieman pidempi ja leveämpi, sillä sain pohjalle mahtumaan vain 12 sämpylää 14 sijaan ja leivästä tuli paljon tiiviimmän näköinen kuin mitä ohjeen leipä oli. Alkuperäisessä leivässä "sämpylät" oli selvemmin erotettavissa.




Oreganoleipä

3dl rasvatonta maitoa
100g voita tai margariinia
50g hiivaa
0,5tl suolaa
2rkl juustoraastetta
1rkl kuivattua oreganoa
8-10dl vehnäjauhoja
Vuokaan:
rasvaa
jauhoja
Voiteluun:
voi- tai margariinisulaa

  Lämmitä maito ja voi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva tilkkaseen maito-voiseosta ja sekoita se koko nestemäärään.
  Lisää suola, juusto, 0,5rkl oreganoa ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 15 minuuttia.
  Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa hyvin ja jaa se 20 palaan. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi. Pane pitkänomaiseen, voideltuun ja jauhotettuun vuokaan 14 pullaa kahteen riviin ja niiden päälle 6 pullaa. Nostata vielä kertaalleen noin 30 minuutin ajan. Voitele leipä sulalla rasvalla ja sirota loput oreganot pintaan. 
  Kypsennä leipää 200 asteisessa uunissa noin 40 minuutin ajan. Anna leivän jäähtyä ritilällä. Pane leipä tarjolle kokonaisena, jolloin jokainen ruokailija voi taitella siitä pullia itselleen. Voit myös viipaloida leivän.

2 kommenttia:

  1. Kerrohan mullekin salaisuutesi - mäkin tarviin jonku extrabuusterin! Just ja just jaksaa töihin raahautua ja töiden jälkeen on aika poikkinainen fiilis. Mutta josko sitä lunta ja pakkasta ja aurinkoa jo kohta tulisi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä virtaa kauaa piisannut ja aamu menikin sohvalla nuokkuessa... Mutta jos positiivisesti ajatellaan, niin eihän tätä talvea enää niin kauheasti ole jäljellä. Kyllä se aurinko sieltä pian tulee :)

      Poista