14. helmikuuta 2014

I feel better now, I feel better than James Brown(ie) - ystävänpäivän vadelmabrownie

Hyvää ystävänpäivää just sulle ja jokaiselle rakkaalle lukijalle! Enpä olisi uskonut miten blogin kauttakin voi löytää uusia ystäviä. Monesta kanssabloggaajasta on tullut todella tärkeä, vaikkei koskaan oikeasti ole näitä ihmisiä tavannutkaan. Yksi on kuitenkin tärkeimmistä tärkein. Tämä ihanainen lähetti mulle ystävänpäiväksi ehkä hienoimman patakintaan ikinä ja pikkumiehelle kerrassaan hauskoja, tatuoinnelta näyttäviä laastareita. Mietin jo, että olisko mun pitänyt ryöstää yksi "MOM"-laastari tuota otsaani koristamaan. Suuren suuri kiitos näistä lähtee Koivurantaan Nannelle! Kiitos ystäväiseni! Ihanaa, että olet olemassa! Yritän huomenissa laittaa lahjoista kuvan.

Tämä päivä ei mun kohdalla ole sujunut oikein mallikkaasti. Aamulla oli tarkoitus viedä pikkumies mummolaan, jotta pääsin itse salille. Lähtökiireessä pikkumies päätti temppuilla aamupalan kanssa ja just ennen lähtöä sain ryhtyä vielä vaipanvaihtohommiin. Kun salille pääsin, ei yhdenkään pukukopin lukko halunnut tehdä yhteistyötä mun kanssa ja salikortin salasanatkaan eivät kelvanneet. Onneksi laitteet toimii ilman korttiakin. Kun vihdoin lähdin hakemaan pikkumiestä mummolasta, auto alkoi temppuilla. Ei ilmeisesti tykkää kosteudesta, vaan nykii, pätkii ja sammuilee tuon tuosta. Kotimatkalla auton lämmöt huiteli taas sellaisissa lukemissa, etten ollut lainkaan varma päästäänkö kotiin saakka. 

Tässä vaiheessa olisi jo pitänyt tajuta, ettei todellakaan kannata alkaa leipomaan työlästä, monivaiheista kakkua. Etenkään, kun en ollut muistanut ottaa aineksia lämpenemään ja kiirekin painoi päälle. No, kohtaloani uhmaten päätin kakkuprojektin aloittaa, joka näin jälkikäteen ajateltuna oli virhe. Kakkutaikinat sain vielä suht kunnialla tehtyä, mutta unohdin tökkiä vadelmat taikinaan ennen uuniin laittoa. Onneksi muistin ne melko pian, eikä siinä päässyt suurempaa vahinkoa käymään. Kakkuja paistoin aivan liikaa ja molemmat kakut olivat reunoilta turhankin kovia ja murenevaisia. Vadelmakreemiä tehdessä kaikki sujui taas suht hyvin, joskin vadelmia lisätessä kreemi meinasi juoksettua. Sain sen kuitenkin vielä pelastettua. Kakkupohjat hajoilivat pohjia halkaistessa, joten kakku piti koota paloista. Kreemi ei tosiaankaan levittynyt kakun pintaan kauniisti ja ennen toisen kerroksen levittämistä laitoin kreemikulhon mitään ajattelematta jääkaappiin. Kun sen sitten muistin, oli voi ja siten koko kreemi jähmettynyt. Jotenkin sain pehmitettyä kreemin levitettävään kuntoon, mutta jäihän se hieman rakeiseksi. Toisen kreemikerroksen levittäminen ei sujunut yhtään sen paremmin kuin ensimmäisenkään, mutta ei voi mitään. Päälle tulleen suklaan levitin kakun päälle aivan liian lämpimänä ja suklaa valui ehkä turhankin helposti pitkin kakun kylkiä. Kakun päälle laitetut vadelmat puolestaan upposivat suklaan joukkoon. Kakkua leikatessa osa kreemeistä oli sulanut liian lämpimän suklaan takia ja kakku mureni entisestään.

Mitä tästä opimme. Jos aamusta alkaen kaikki menee pieleen, älkää päästäkö mua keittiöön. Maultaan kakku oli kuitenkin ihan jees, ainakin muiden mielestä. Tai sitten ne vain yrittivät olla kohteliaita nähtyään taisteluni kakun kanssa. Mun pää ei oikein tahtonut ymmärtää tuota kakkua. Kun näkee korkean kuorrutetun kakun, alitajuntaisesti odottaa pehmeää pohjaa ja täytekakkumaista täytettä. Brownie-kreemiyhdistelmä tuntui siksi aika oudolta. Mielenkiinnolla odotan, miltä tuo huomenna maistuu, kun saa hieman tekeytyä.

Ohje tähän vadelmabrownieen löytyi joulupukin tuomasta "Taivaalliset täytekakut"-kirjasta. Kirja on täynnä toinen toistaan ihanampia kakkuohjeita, mutta lähes kaikki ovat melkoisen vaativia - ainakin mulle. Ja varsinkin tällaisina päivinä. Periksi en silti anna, sillä haluan kokeilla kirjan muitakin kakkuja. Jos vaikka ne onnistuisivat paremmin. 




Vadelmabrownie
(8-10palaa)

Vadelmabrowniepohja:
225g voita
200g tummaa suklaata (70%)
3dl vaaleaa muscovadosokeria
(laitoin tummaa)
1,5dl sokeria
4 suurta munaa
4,5dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
100g vadelmia (mieluiten tuoreita,
mutta pakastetutkin käy)
Marenki-voi-vadelmakreemi:
4 suurta valkuaista
2,3dl(200g) sokeria
250g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
100g vadelmia
(vaaleanpunaista pastaväriä)
Suklaakuorrute:
100g tummaa suklaata (70%)
50g voita

  Pohja: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi kakkuvuokaa, joiden halkaisija on noin 15cm. (Käytin 18cm vuokia.)
  Kuutioi voi ja rouhi suklaa. Pane voi ja suklaa suureen kattilaan ja sulata ne miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. 
  Vatkaa muscovadosokeria, sokeria ja munia noin 3 minuuttia, eli kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään.
  Kaada voi-suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin. Tasoita pinta lusikalla. Painele vadelmat vuokiin. 
  Paista kakkupohjia 45-50 minuuttia.
  Marenki-voi-vadelmakreemi: Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa käsivatkaimella, kunnes seoksen lämpötila on noin 65 astetta, tai kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois kattilan päältä. 
  Jatka vatkaamista sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa, kunnes seos on valkoista ja ilmavaa ja muistuttaa marenkimassaa. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt - se voi viedä jopa 10 minuuttia.
  Lisää voi vähitellen pieninä nokareina. Kun kaikki voi on lisätty, vatkaa seosta vielä 3-5 minuuttia. Älä hätäänny jos seos juoksettuu - sen voi korjata helposti. Jos seos on liian kylmää, pane kulho muutamaksi sekunniksi vesihauteeseen ja vatkaa seos sileäksi. Jos se on liian lämmintä, pane kulho hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa sitten seos sileäksi. 
  Soseuta vadelmat. Siivilöi sose hienon siivilän läpi, että saat siemenet pois. Sekoita vadelmasose voikreemin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää hieman vaaleanpunaista pastaväriä, jos haluat voimakkaamman väristä kreemiä.
  Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohjat kahtia neljäksi ohuemmaksi pohjalevyksi. Pane ensimmäinen pohjalevy kakkuvadille. Levitä päälle tasainen kerros kreemiä. Toista, kunnes olet käyttänyt kolme pohjalevyä. Nosta päällimmäiseksi viimeinen pohjalevy leikkauspinta alaspäin. 
  Levitä koko kakun pinnalle ohut kerros kreemiä. Siirrä kakku jääkaappiin 20 minuutiksi, tai kunnes kreemikerros on jähmettynyt.
  Levitä kakun päälle vielä toinen, aivan tasainen kerros kreemiä. Pane kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun teet suklaakuorrutteen. (Huom! Suurempien vuokien takia kreemiä oli melko vähän, joten en laittanut kreemiä suklaan alle.)
  Suklaakuorrute: Paloittele suklaa ja leikkaa voi kuutioiksi. Pane suklaa ja voi kattilaan ja sulata ne hitaasti miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Kuorrute sakenee jonkin verran, mutta sen tulee kuitenkin olla juoksevaa.
  Koristelu: Kaada suklaakuorrute kakun päälle ja anna sen valua reunoja pitkin alas. Tasoita tarvittaessa kulmapaletilla (tai muulla tasaisella lastalla.) Toimi nopeasti, jotta kuorrute ei ehdi jähmettyä. Koristele kakku yhdellä tai useammalla vadelmalla. 

5 kommenttia:

  1. Ihana kuulla että ystävänpäivä yllärini osui ja upposi! <3 Ja samat ajatukset jaan kanssasi, tuntuu että olen löytänyt hengenheimolaisen vaikka ei koskaan nokatusten ollakaan nähty!! :)
    Kauniin kakun olet kaikista kommelluksista huolimatta saanut aikaiseksi!! Tykkään tuosta koristelutyylistä, että suklaata ei ole levitetty koko kakulle vaan se on jätetty vaan valumaan päältä sivuille. Todella kaunis kakku ja varmasti myös hyvänmakuinen.

    Ja lohdutuksen sanansena, että kiva kuulla että muillakin on näitä "kun mikään ei ota onnistuakseen päiviä". Tiedän sen jo aamulla milloin itsellä on edessä kyseinen päivä. Heti aamulla tiputan puolet jääkaapin sisällöstä lattialle, silloin pitäisi vaan mennä takaisin sänkyyn ja nukkua sen päivän yli. Ja yleensä homma jatkuu samaa rataa töissä. Sit pomolta yksi väärä sana ja tapahtuu räjähdys! :D Onneksi ainoana naisena työpaikalla saan paljon kiukuttelua anteeksi.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin osui! Kun vielä muistaisin laittaa siitä kuvan tännekin ja malttaa ottaa käyttöön :) Monesti miettinyt, että jos satutaan samoille festareille tms. niin sitten täytyy sopia treffit. Ja ehkä syödä pätkiskakkua :)

      Onneksi mä en ole ainoa, joka säätää ja soheltaa. Mutta kun ei mitään suurempaa vahinkoa satu, niin ei se niin vaarallista ole.

      Poista
  2. Hei! Mistä olet löytänyt vaaleaa muscovadoa? :) itse en löydä sitä mistään :(

    VastaaPoista
  3. Hei! Mistä olet löytänyt vaaleaa muscovadoa? :) itse en löydä sitä mistään :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En löytänyt minäkään vaaleaa muscovadoa, joten korvasin sen tummalla. Joissain Punnitse ja Säästä -liikkeissä sitä on kuulemma joskus ollut, samoin Stockmannilla. Aikani minäkin sitä metsästin, kunnes totesin toivottomaksi tehtäväksi :)

      Poista