8. helmikuuta 2014

See you later, Alligator - kroko-mureke lehtitaikinassa

Hiljattain keittokirjakokoelmani karttui hurjan hauskalla "Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä"-kirjalla. Kirjassa on melkoinen määrä sellaisia ideoita, joita haluaisin kokeilla. Valinta ensimmäisen kokeiltavan ohjeen suhteen ei ollut kuitenkaan vaikea, sillä kun näin kirjassa mureke-krokotiilin, paloin halusta päästä sellaisen tekemään. 




Lihamurekkeita inhoavan tyttöni oli tarkoitus olla viikonloppu Oulussa, joten halusin testata ohjetta jo nyt. Reissu kuitenkin peruuntui, mutta ruokasuunnitelmaa en suostunut muuttamaan. Tämän valmistaminen oli hauskaa puuhaa, tosin aikaa meni todellakin enemmän kuin kirjassa mainittu puoli tuntia. Aivan tarkalleen en ohjetta noudattanut, sillä sämpylöitä laitoin vain yhden ison ja jauhelihana käytin nauta-sikajauhelihaa pelkän naudan sijaan. Pelkäsin hieman miten taikina kestää rasvaisemman jauhelihan, mutta ei sillä juuri vaikutusta ollut. Hieman rasvaa pääsi vuotamaan pellille, mutta kroko säilytti silti muotonsa. 




Maultaan tämä oli kyllä hyvää ja ehkä vielä parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä. Jotain soosia tosin olisin tämän kaveriksi kaipaillut. Muuten tätä syötiin kotoisasti perunamuusin ja salaatin kera. 




Mureke-krokotiili

Täyte:
2 kuivahtanutta sämpylää (tai 1 isohko)
1 sipuli
1tl öljyä
1 nippu persiljaa
100g goudaa
1kg nautajauhelihaa (tai nauta-sikaa)
2 kananmunaa
150g (yrtti-)tuorejuustoa
0,5 putkiloa tomaattipyreetä
suolaa
pippuria
Lisäksi:
reilu 600-700g lehtitaikinalevyjä 
1 kananmuna
1rkl kermaa
Koristeluun:
2rkl pistaasipähkinöitä rouhittuna
2 tähtianista silmiksi 
jauhoja työtasolle 

  Liota sämpylöitä haaleassa vedessä noin 10 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä. Huuhtele persilja, ravistele se kuivaksi ja hienonna lehdet. Raasta gouda. 
  Kuumenna uuni 180 asteiseksi ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Purista vesi sämpylöistä, revi ne palasiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon sipuli, persilja ja gouda. Lisää kulhoon myös jauheliha, munat, tuorejuusto ja tomaattipyree, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita taikina käsin. 
  Sulata lehtitaikinalevyt. Kaaviloi 2/3 taikinasta jauhotetulla työpöydällä (tai suoraan leivinpaperin päällä). Aseta levyt pellille suorakulmioksi hieman limittäin. (Tai käytä esim. Sunnuntain suuria lehtitaikinalevyjä). Laita mureketaikina taikinalevylle ja muotoile krokotiilin muotoon. Kiedo lehtitaikina murekkeen päälle ja peitä se kokonaan. Jos taikina ei riitä, leikkaa sopivia paloja yli jääneestä taikinasta. Sulje saumat tiiviisti. Leikkaa tarvittaessa pois ylimääräinen taikina. Tee taikinasta neljä rullaa tai palloja ja laita ne krokotiilin jaloiksi. Painele jalkoihin viiruja veitsen selkäpuolella. 
  Kaaviloi myös loppuja lehtitaikinalevyjä hieman. Leikkaa niistä ensin neliöitä ja halkaise ne sitten kolmioiksi. Kiinnitä kolmiot suomuiksi lehtitaikinaselälle. Muotoile halutessasi kaksi pötköä ja laita ne silmien yläpuolelle.
  Sekoita muna ja kerma ja voitele koko krokotiili seoksella. Ripottele lopuksi hienonnetut pistaasit krokotiilin selälle ja paina silmiin tähtianikset. Halutessasi tee pienet sieraimet pistaasin paloista. 
  Paista krokotiiliä keskitasossa noin 60 minuuttia. Tarkkaile pintaa 40 minuutin jälkeen. Jos taikina tummuu liikaa, peitä krokotiili alumiinifoliolla. 





4 kommenttia:

  1. Voi ei, tää on kyllä ihana! Ja hyvin oot saanu krokon näkösen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vähän oli surku leikata toinen viipaleiksi :D

      Poista
  2. Ihana kroko!! Lasten ruokaisille merirosvokekkereille tälläinen olisi hieno, varmasti mureke maistuisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Totta, lasten kemuissa tällainen todennäköisesti oli paikallaan! Makukin on suht mieto, niin senkin puolesta uppoaisi pienemmillekin.

      Poista