18. maaliskuuta 2014

Come to the dark side, we have cookies - syötävän hyvät kaurakeksit

En tiedä oonko koskaan maininnut, mutta meillä on tapana käydä noin kerran kuussa Laihialla laitattamassa nikamat ojennukseen. Mulle parasta reissussa on selkäkipujen helpottaminen hetkeksi, pikkumies puolestaan odottaa talon emännän paistamia spelttirinkeleitä. Jos erehdyn mainitsemaan reissusta etukäteen, ei pikkumies muusta puhukaan kuin niistä rinkeleistä. Viime kerralla kahvin kanssa oli tarjolla myös kaurakeksejä, jotka olivat niin hyviä, että ohje oli saatava. Näissä kekseissä kivaa on spelttijauhot ja tavallisen sokerin tilalla käytetty intiaanisokeri. Halutessaan keksit voi kastaa vielä sulaan suklaaseen, mutta ovat kyllä hyviä ilmankin. En saanut aivan tarkkaa ohjetta, mutta ainekset ja paistolämpötilan sentään, joten alla ohje siten miten minä nämä tein. Ei mun kekseistä niin ihania tullut, kuin mitä talon emäntä teki, mutta ehkä siihen vaikuttaa sekin, että mä tein näitä ensimmäistä kertaa, kun ohjeen antaja on tainnut tehdä näitä kymmeniä, ellei satoja kertoja. 

Keksejä tehdessä jouduin välillä tehdä pikamutkan kauppaan, sillä enhän minä muistanut ostaa spelttijauhoja. Lisäksi intiaanisokerin löytäminen tuotti hieman tuskaa, mutta ainakin täällä sokeria löytyi Prismasta. Ostin lisäksi kookospalmusokeria ja ajattelin kokeilla sitäkin näihin kekseihin. Suklaan sulatuksessa meni jotain pieleen, eikä suklaakoristuksista tullut mitenkään kauniita. Mutta ei anneta näiden pikkujuttujen haitata.




Kaura-kookoskeksit

200g voita
4dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
0,5tl suolaa
1tl soodaa
1tl vaniljasokeria
3dl spelttijauhoja
4,5dl kaurahiutaleita
2dl kookoshiutaleita
Koristeluun:
200g taloussuklaata

  Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten. Sekoita muut ainekset keskenään, lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa ainakin tunnin verran. 
  Pyörittele taikinasta kirsikkatomaatin kokoisia palloja, litistä niitä hieman ja laita leivinpaperille pellille. Jätä ympärille tilaa, sillä keksit leviävät paistettaessa. Paista keksejä 175 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. 
  Anna keksien jäähtyä. Jos haluat koristella keksit suklaalla, sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kasta keksit suklaasulaan ja nosta leivinpaperille kuivumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti