15. maaliskuuta 2014

Kuinka saisin rikki kookospähkinän? - kanaa kera kookoksen

Harvoin sitä kokatessa täytyy turvautua miehen työkalupakin antimiin, mutta eilen vasara, taltta ja ruuvimeisseli olivat tarpeen. Ensimmäistä kertaa eläissäni hajotin kookospähkinän omin pikku kätösin, tytön ohjeiden mukaan. Likka näitä on aukaissut useammankin, mutta kun neiti ei ehtinyt hätiin, jouduin hoitamaan tuon homman itse. Luulin, että se olisi vaikeaa, mutta hämmentävän helposti pähkinän kuori halkesi. En tiedä miten kookospähkinä oikeaoppisesti avattaisiin, mutta minä puhkaisin ensin ruuvimeisselillä päältä yhden kolmesta pisteestä, jotta kookosmaidon saisi kaadettua pois. Tämä yksilö oli kuitenkin niin kuiva kaveri, ettei maitoa juuri herunut. Halkaisuhomman suoritin ulkona, sillä pikkumies oli päiväunilla. Kiersin kookospähkinän ympäri taltalla ja vasaralla vieriviereen naputellen ja melko pian kuori halkesikin. Helppoa kuin heinänteko!

Kookospähkinän raastaminen olikin sitten haasteellisempaa kuin itse aukaiseminen. Siinä kohtaa jouduin pyytämään ukon apuun, sillä mun voimat eivät piisanneet veivaamaan meidän Moulinexia. Raaka kookospähkinä oli yllättävän kovaa tavaraa! Toinen ongelma ruoan kanssa oli paprikat ja meidän uunin grillivastus. Ilmeisesti tuossa masiinassa ei grillivastuskaan toimi kunnolla, sillä vaikka paprikat olivat uunissa puoli elämää, niin hätinä lämpenivät. Ruoka itsessään oli vähän hassua, mutta silti hyvää. Päälle ripoteltu punasipuli toi ruokaan mukavasti syvyyttä, joten sitä ei kannata jättää pois. Ohjeen alkuperää en enää muista, mutta kun tuo mapeistani löytyy, niin jostain lehdestä tämä on poimittu.




Kookoskanaa
(4ann.)

3 maustamatonta broilerin fileepihviä
suolaa
pippuria
2rkl makeaa soijaa
0,5 kookospähkinää
3-4dl kookosmaitoa
2 banaania
1rkl vastapuristettua sitruunamehua
4 eriväristä paprikaa 
(käytin 2 isoa punaista)
pippuriseosta
yrttimausteseosta
suolaa
maapähkinä- tai maissiöljyä
Lisäksi:
1 pieni punasipuli hienonnettuna
riisiä 

  Leikkaa broilerin fileepihvit vinottain suikaleiksi. Mausta suikaleet suolalla ja pippurilla, anna maustua puolisen tuntia. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat kahteen osaan. Valuta tilkka öljyä uunipannulle ja laita paprikapalat pannulle.
  Halkaise kookospähkinä, irrota kuori ja poista hedelmälihan pintaan jäävä ruskea kerros kuorimaveitsellä. Leikkaa muutamia lastuja kuorimaveitsellä ruoan koristeeksi. Raasta loput hedelmälihasta karkeaksi. (Raasta toinenkin puolikas, pakkaa rasiaan ja pakasta.) 
  Laita paprikat paahtumaan uunin grillitoiminnalla tai kuumaan uuniin. Laita riisi kiehumaan. Mausta paahtuneet paprikat yrttimausteseoksella, suolalla ja pippurilla.
  Kuumenna öljy paistokasarissa ja ruskista broilerisuikaleet öljyssä. Lisää kookosraaste pannulle ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Mausta soijalla ja lisää kookosmaito pannuun. Keitä noin 5 minuuttia. 
  Kuori ja paloittele banaanit. Lisää banaanipalat ja sitruunamehu pannuun. Kuumenna. Hienonna punasipuli. 
  Tarjoa kastike riisin, paahdettujen paprikoiden ja punasipulisilpun kanssa.

2 kommenttia:

  1. Moottorisaha olis paras! Mutta aukesi kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, ei huono ajatus tuo moottorisahakaan. Ensin vaan täytyisi saada saha käyntiin. Ja luulen, että mulle ja lähellä oleville on paljon turvallisempaa, jos tyydyn vaan talttaan ja vasaraan. :D

      Poista