10. kesäkuuta 2014

Sometimes it takes (meat)balls to be a woman... - ihanat lihapullat tomaattikastikkeessa

En mä oikeastaan ihmettele yhtään, miksi lihapullat kuuluu niin monen muksun lempiruokiin. Hyvin nimittäin kelpaavat vähän vanhemmallekin. Keittokirjahaasteen hidas eteneminen on viime päivinä ärsyttänyt, joten viikon ruokalistaa suunnitellessa nappasin yhden keittokirjan summamutikassa ja siitä oli jotain ohjetta testattava. Kirja oli Ruokasuosikit - Italia ja yllättäen kokeiltavaksi reseptiksi valikoitui lihapullat. Pakko tunnustaa, että ihan kirjaimellisesti en ohjetta noudattanut, mutta meni niin liki, että katson tämän kirjan testatuksi. Kirjan ohjeesta poikkesin persiljassa, sillä miksi ostaa sileälehtistä persiljaa, kun tavallista kasvaa omassa pihassa. Naudan jauhelihan vaihdoin sika-nautaan pihiyden iskiessä kauppareissulla ja spagetin korvasin toisella pastalla. Parmesaaninkin jätin kauppaan ja hyvää oli ilmankin. 

Nämä lihapullat olivat melko mietoja maultaan, mutta aivan ihania olivat silti. Suussasulavan pehmeitä, etten sanoisi. Uutena juttuna näissä mulle oli korppujauhojen korvaaminen perunalla. Pyörykkätaikinassa on tullut käytettyä niin leipää kuin fibrex-kuituakin, mutta peruna oli vielä testaamatta. Koostumukseltaan taikina oli oikein soppeli ja pyörykät pysyivät hyvin koossa paistettaessa. Yleensä en tykkää käyttää oliiviöljyä paistamisessa, mutta näissä se ei haitannut yhtään.




Lihapyörykät tomaattikastikkeessa

1 peruna kuutioituna
400g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
1 kananmuna
4rkl tuoretta (sileälehtistä) persiljaa hienonnettuna
1tl suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja jauhottamiseen
5rkl neitsytoliiviöljyä
400g tomaattimurskaa tölkistä
2rkl tomaattipyreetä
400g pastaa
Koristelu:
basilikanlehtiä
(vastaraastettua parmesaania)

  Pane peruna pieneen kattilaan, lisää kylmää vettä sen verran että se peittyy ja hyppysellinen suolaa. Kiehauta ja keitä 10-15 minuuttia, kunnes peruna on pehmennyt. Valuta. Hienonna peruna.
  Pane peruna, jauheliha, sipuli, kananmuna ja persilja kulhoon, mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja sekoita.
  Levitä jauhot lautaselle. Muotoile seoksesta pyöryköitä kostutetuin käsin ja jauhota ne. Ravista ylimääräiset jauhot pois.
  Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, lisää pyörykät ja paista keskilämmöllä käännellen usein 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat jokapuolelta kauniin ruskeita.
  Lisää tomaattimurska ja -pyree ja anna kiehua hiljalleen vielä 10 minuuttia, kunnes kastike on vähentynyt ja se on sakeaa.
  Halutessasi sekoita kypsä pasta lihapullakastikkeen joukkoon, kaada seos lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja koristele suikaloiduilla basilikanlehdillä. Tarjoa parmesaanin kera.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja
102. Lempileivonnaiset 
103. Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle

2 kommenttia:

  1. Ihan hyvännäköisiä pulleroitahan nuo ovat. Tykkään lihapullista, mutta aika harvoin tulee tehtyä varsinkin kun pojat asuvat jo omillaan, ennen niitä sai tehdä tämän tästä. Tuo kirjakin hyllystä löytyy, kuten muutamia muitakin Ruokasuosikit-kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo Ruokasuosikit-kirjat ovat ihan kivoja. Joskin osaa ohjeista on pakko soveltaa, sillä kaikkia aineksia ei täkäläisistä kaupoista löydy.

      Poista