17. elokuuta 2014

Between the hammer and the anvil - mansikkakakku Nurmon vaakunalla

Kakkurintamalla on ollut melkoisen hiljaista viime aikoina. Yhden pupukakun tein kaverilleni, mutta siitä otetut kuvat ovat kadonneet mystisesti johonkin. En löydä niitä mistään! Eipä siinä tosin mitään menetä, sillä sen kakun kuorruttaminen vastusti ja pahasti. Tarkoitus oli pursotella pupulle turkki spagettityllalla, mutta se aamu oli niin kuuma, että aina kun sain kermat pursotinpussiin, sulivat ne heti. Ei siinä sitten auttanut kuin lätkiä kermat päälle vähän sinne päin ja toivoa, että pysyvät päällä tarjoiluhetkeen saakka.

Toinen mielenkiintoinen projekti oli kaverini isän synttäreille tehty mansikkakakku. Päivänsankari on henkeen ja vereen nurmolainen ja nyt jo entinen kunta oli ja on kaiketi edelleen tärkeä juttu. Siksi toiveena oli kakku, jonka päällä olisi Nurmon vaakuna. Koska mulla ei ollut hajuakaan siitä, millainen vaakuna Nurmossa aikoinaan oli, täytyi mun ensin hieman tutkiskella asiaa, ennenkuin uskalsin projektin ottaa vastaan. Onneksi vaakuna oli melko yksinkertainen ja suhteellisen helposti tehtävissä. Vaakunan pohjan tein vihreästä sokerimassasta, alasin ja kulkuset ovat harmaata massaa. Harmaan massan tein sekoittamalla valkoista kaulintamassaa ja mustaa sokerimassaa. Osat värjäsin vielä hopean värisellä sprayllä ja liimasin lopuksi paikoilleen elintarvikeliimalla. Täytteeksi kakkuun tuli mascarponevaahto ja tuoreita mansikoita. Koska aluksi ajattelin tekeväni pyöreän kakun, jäi vaakuna hieman pieneksi kakun kokoon nähden. Suunnitelmat muuttuivat viime hetkellä, kun sain tietää, että päivänsankari oli kutsunut enemmänkin vieraita paikalle. Sinänsä muutos ei haitannut ollenkaan, tein vain hieman suuremman kakun. Koska koriste olisi näyttänyt orvolta ja yksinäiseltä suuren kakun päällä, tein hät' hätää  päälle vielä ruusuja. En ole ollenkaan varma, ehtivätkö ruusut kuivaa tarpeeksi, joten eristin ne varmuuden vuoksi sivelemällä alaosiin sulaa valkosuklaata. Aivan tasaiseksi en kakun pintaa saanut ja kun aika alkoi käydä vähiin, oli vain luovutettava ja jätettävä pinta noin. Mutta ehkei ne pienet viat haittaa ja toivotaan, että kakku maistuu hyvältä. 

Lämpimät onnittelut päivänsankarille meidänkin puolesta! 




Mansikka-mascarponekakku 70-vuotisjuhliin

Pohja:
8 kananmunaa
3dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
Kostutus:
0,25dl sitruunamehua
1,75dl vettä
Täyte:
4dl vispikermaa
500g mascarponea
4rkl tomusokeria
1rkl vaniljasokeria
500g tuoreita mansikoita
(tai pakastettuja sulatettuna ja valutettuna)
Päälle: 
7,5dl Flora vispiä
2rkl vaniljakreemijauhetta
3rkl tomusokeria
sokerihelmiä
massakoristeet

  Voitele ja korppujauhota suuri, kantikas vuoka (n.36*23cm). Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla, jos tikkuun jää taikinaa, on pohja vielä raaka. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka kevyesti leivinpaperilla. Anna pohjan jäähtyä hieman ja irrota vuoasta. Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä.
  Leikkaa pohja kolmeen osaan. Vatkaa täytteen kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja mascarpone. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on napakkaa. 
  Nosta alin kakkulevy tuorekelmun ja leivinpaperin päälle ja kostuta sitruunamehulla. Levitä päälle puolet mascarponevaahdosta. Huuhtele mansikat ja viipaloi ne. Levitä puolet viipaleista vaahdon päälle. Jos käytät pakastemansikoita, sulata ja valuta ne ensin. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Levitä päälle loput vaahdot ja mansikat. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta kevyesti. Kääri kakku leivinpaperiin ja kelmuun ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Anna vetäytyä mielellään yön yli.
  Nosta kakku alustalle. Vatkaa vispi ensin löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon vaniljakreemijauhe. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on napakkaa. Mausta maun mukaan tomusokerilla. 
  Levitä kerros kermavaahtoa kakun pinnalle ja reunoille. Pursota reunat ja pinta haluamallasi tavalla. Nosta sokerimassakoristeet päälle mielellään juuri ennen tarjoilua. 









12 kommenttia:

  1. Vau, on upea kakku! Täytteet kuulostavat aivan ihanalta. Eikä minusta tuo vaakuna ole liian pieni, sehän näyttää ihan täydellisen sopivan kokoiselta. Todella onnistunut synttärikakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne :) Kun laittoi nuo ruusut vaakunan yläpuolelle, niin tuli parempi, ainakin mun mielestä.

      Poista
  2. Kiitos Anu, todella huikeaa työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että sain kakun tehdä :) Oli mukava ilahduttaa isääsi.

      Poista
  3. Mansikka ja mascarpone yhdessä kuulostaa tosi hyvältä! Tämän kesän helteet asettivat kyllä haasteita kermapursotusten suhteen. Itse käytin pelkästään Knorrin Kuohu Vispiä, sitä saa ainakin tukusta. Kaupasta en ole löytänyt. Se vaahtoaa hyvin ja vaahdosta tulee kestävää, pysyy kakun reunoilla hyvin helteilläkin. Ja hyvän makuistakin se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tutkia, saisinko jotakin kautta tuota Knorrin kuohu vispiä. Laitatko siihen vaniljakreemijauhetta tms lisäksi, vai tuleeko hyvä vaahto ilmankin?

      Poista
  4. Ainekset kuulostavat herkullisilta yhdessä ja tykkään tosta vaakunasta ja ruusuista. Komea kakku, upeat värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija! Nuo ruusut oli kyllä varsin pikaisesti tehty. Tein ne perjantai-iltana ja kakun luovutin sunnuntaina. Onneksi kuivuivat edes vähän :)

      Poista
  5. No mutta hyvänen aika, kuinka upea kakku! Säväyttää ainakin näin paljasjalkaista nurmolaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Mukava kuulla, että nurmolaisillekin kelpaa :)

      Poista