7. huhtikuuta 2015

Wiggle, wiggle, wiggle like a bowl of soup! - lempeä maa-artisokkakeitto pekonimurulla

Pääsiäinen oli ja meni varsin rauhallisissa tunnelmissa. Minä päätin ottaa tuon hiljentymisen oikein kirjaimellisesti, kun menetin ääneni lähes kokonaan. Onneksi tuo välillä vähän pihisee, että saan jotenkin kommunikoitua pikkumiehen kanssa, mutta muuten taitaa kotoväki olla vaan tyytyväisiä, kun en ole koko aikaa murahtelemassa, komentamassa tai nalkuttamassa... Tänään näyttää onneksi jo paremmalta ja vaikkei tuo ääni ihan normaali vielä olekaan, niin eiköhän siitä petraannu. 

Koska pääsiäisen aikoihin välttelin kokkailuhommia parhaani mukaan, voisin jatkaa näiden pöytälaatikkoon kertyneiden ohjeiden julkaisua. Maa-artisokka on aina ollut mulle täysin vieras aines, enkä muista moista koskaan maistaneeni. Siitä huolimatta tulin ostaneeksi pussillisen maa-artisokkia, jotka lopulta päätyivät keittoon yhdessä perunan kanssa. Koska mies muistaa pitää jokaiselle kasvisruoalle puheen siitä, kuinka pekoni tekisi ruoasta parempaa, paistoin keiton lisukkeeksi pekonimurua sekä krutonkeja. Ihastuin serkkuni luona noihin pekonin makuisiin krutonkeihin niin paljon, että pakko oli saada niitä kotonakin. Oikein hyvin sopi pekoni ja maa-artisokka yhteen. 




Maa-artisokkakeitto pekonimurulla

500 g maa-artisokkaa
300 g jauhoista perunaa
1 sipuli
2 rkl margariinia tai öljyä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½-1 tl suolaa
1½-2 dl ruokakermaa
1 rkl hunajaa
mustapippuria
pikku ripaus muskottipähkinää
Lisäksi:
4 viipaletta pekonia
1 viipale täysjyväpaahtoleipää
persiljaa

  Kuori ja kuutioi maa-artisokat sekä perunat. Nosta maa-artisokat kylmään, sitruunalla maustettuun veteen odottamaan, etteivät ne tummu. Hienonna sipuli.
  Kuumenna rasva kattilassa, lisää sipuli ja anna sen kuullottua. Lisää kuutioidut perunat ja maa-artisokat. Kypsennä niitä muutama minuutti samalla sekoitellen.
  Lisää vesi ja liemikuutio. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10-15   minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, hunaja, pippuri, muskottipähkinä ja maun mukaan suolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku.
  Leikkaa pekoni pieneksi silpuksi ja laita kylmälle pannulle. Käännä levy päälle ja anna pekonin ruskistua kunnolla. Nostele pekonimuru sivuun. Kuutioi leipä pieniksi kuutioiksi ja paista rapeiksi pekonista irronneessa rasvassa. Sekoita joukkoon persilja. Nosta ruokalusikallinen seosta jokaisen keittolautasellisen päälle.

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, sä olet tehnyt tän alusta alkaen maa-artisokista, minä oikaisin valmiilla soseella, muuten ainekset näyttää melkoisen samanlaisilta kuin mullakin. Maa-artisokka on ihan yes, täytyy jatkossakin värkätä siitä jotakin!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en muista nähneeni tuota valmista sosetta missään, mutta toisaalta, enpä sitä oo kyllä juuri etsinytkään. Täytyykin kurkata seuraavan kerran, kun kaupassa käy :)

      Poista