1. kesäkuuta 2015

Turn out the lights, the party's over! - ylioppilasjuhlien täytekakut ja voileipäkakut


Kotona taas! Aivan ensin mun on pakko ylpeillä tytön todistuksella. Kaikki numerot oli hyviä, joskaan en niitä enää muista, mutta eniten ylpeyttä aiheutti tytön köksän numero. Täysi kymppi komeili paperissa! Hyvä Emma <3

Vaikka reissun jäljiltä olo on väsynyt, niin olen kyllä aika tyytyväinen viikonlopun saavutuksiin. Yhden nuorukaisen ylioppilasjuhlista on selvitty kunnialla. Kolmen päivän aikana sain leipoa kolme täytekakkua, yhden juustokakun ja neljä voileipäkakkua. Aluksi urakka hirvitti, mutta aika hyvin siitä selvisi. Kakuista tuli ihan nättejä ja jos vieraiden sanaa on uskominen, niin maistuivatkin hyvältä. Kaikista kakuista en muistanut ottaa kuvaa pöydässä, enkä kyllä olisi ehtinytkään.





Täytekakkuja olisi piisannut kaksikin, sillä ihan viime tingassa useampi ihminen ilmoitti esteestään. Siinä vaiheessa kakut oli jo sillä mallilla, ettei niitä oikein kannattanut jättää tekemättäkään. Onneksi täytekakut kestää pakastuksen ja niitä voi syödä myöhemmin. Täytekakuiksi toivottiin jotain raikasta ja jotain todella suklaista. Pääkakuksi tein vadelma-mangotäytekakun vanhalla tutulla ohjeella, joskin vadelmatäytteen tein tuplana, jolloin kakkuun tuli kaksi vadelmakerrosta ja yksi mangokerros. Pohjana oli kahdeksan munan sokerikakkupohja. Suklaakakuksi tein saman minttusuklaisen täytekakun, joka koristi omaa synttäripöytää jokunen vuosi sitten. Liivatteen jätin täytteestä pois ja hyvin pysyi kasassa ilmankin. Sokerimassan sijaan kuorrutin kakun kermavaahdolla, jonka maustoin tomusokerilla ja jämäköitin vaniljakreemijauheella. Kermaa meni noin 7-8 desiä. 


Vadelma-mangokakku


Suklaatäytekakku


Vadelma-mangokakku

Voileipäkakuiksi tein kaksi kinkkukakkua ja kaksi savulohikakkua. Kinkkukakkuihin käytin vanhaa tuttua ohjetta, joskin kurkkusalaattitäytteen majoneesin korvasin 200 grammalla maustamatonta tuorejuustoa ja ranskankermaa laitoin 150 grammaa. Yritän vältellä majoneesipohjaisia täytteitä, jos kakkujen täytyy säilyä hieman pidempään juhlapöydässä. Kakun kuorrutin yrttituorejuustolla, jonka joukkoon sekoitin kermavaahtoa. Yhden kakun kuorruttamiseen meni noin 600 grammaa tuorejuustoa ja desi kermaa.


Kinkkuvoileipäkakku


Lohikakussa hyödynsin hyväksi havaittua savulohikakun ohjetta. Lohitäytettä tein tuplaten, jolloin sain jaettua sen kahteen väliin. Päällä oli kermavaahdolla jatkettu lohituorejuusto. Yllättäen lohikakku sai suuremman suosion kuin kinkkukakku. Ihmettelin mistä moinen johtuu, mutta mies keksi, että kyseessä voisi maakunnallinen ero. Suuri osa vieraista oli kuitenkin pääkaupunkiseudulta tai Tampereen ympäristöstä. Josko siellä suunnalla on kautta aikojen syöty kalaa enemmän kuin täällä Etelä-Pohjanmaalla. 


Kalavoileipäkakku



Ainoa gluteeniton tarjottava oli juustokakku, johon kanssa hyödynsin vanhaa ohjetta. Harmillisesti tällä kertaa pohja jäi vaan turhankin raa'aksi, vaikka sitä mukamas paistoin tarpeeksi kauan. Pohjat tein äitini uunilla, joka tuntui aivan erilaiselta omaani verrattuna. Toivottavasti kakku kuitenkin kelpasi vieraille. 


Gluteeniton juustokakku


Juhlat sujuivat kyllä kaikin puolin loistavasti ja suuremmilta kömmähdyksiltä vältyttiin. Iso kiitos täytyy antaa keittiössä mun kanssa hääränneelle Jaanalle! Kiitos <3 Yhteistyö sujui kyllä paremmin kuin hyvin! Jaanaa saa myös kiittää pöydässä tarjolla olleista suloisista pikkuleivistä, kinkkupiiraasta ja mokkapaloista.

Aivan sattumalta törmäsin juhlien jälkimainingeissa yhteen nuoreen neitiin, jolle blogini oli tuttu. Oli mukava tavata ja ilahduin todella! Ihanaa, kun nuoretkin haluavat leipoa ja kokkailla. Se on kuitenkin aika tärkeä taito tulevaisuutta ajatellen. Jatka samaan malliin, jookos?!

Kiitos vielä uudelle ylioppilaalle ja talon isäntäväelle, että sain olla apuna! Oli ilo olla avuksi ja hyödyksi ja tekisin saman uudelleen koska vain!

6 kommenttia:

  1. Ihania tarjottavia olet taas taikonut ♥
    Ja onnea Emmalle ♥ ja erittäin hyvää kesälomaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Emma karkasi heti loman alkajaisiksi isälleen, mutta ehdin sentään kertoa terveiset. Ilahtui kovasti :)

      Poista
  2. Onpas mahtavan näköiset tarjoilut ollut! Ja olet kyllä ison työn tehnyt. Niin kauniita kakkuja kaikki ja herkullisen näköisiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ajattelin kyllä, etten ihan heti uudelleen näin isoon urakkaan ryhdy, mutta yllättäen taas parin viikon päästä saa tehdä useamman voileipäkakun. Mutta ei haittaa, on se niin kivaa puuhaa :)

      Poista
  3. Upean näköisiä kakkuja, en hetkeäkään epäile, etteivät myös maistuisi yhtä hyvälle kuin miltä näyttävät! Minä olen tehnyt elämässäni tasan yhden täytekakun, se näytti lähinnä siltä, kuin joku olisi istunut sen päälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :)

      Lohduttaako yhtään, jos kerron, etten minäkään oo aina osannut leipoa? Ennen kakkupohjista tuli lättäniä ja kovia, eikä koristelun suhteen ollut yhtään mielikuvitusta. Pullista tuli sellaisia, että parhaassa tapauksessa niillä olisi saanut jonkun hengiltä, niin kovia olivat :D

      Poista