3. heinäkuuta 2015

Oh that strawberry cake! - kesäinen britakakku

Mulla on muutama sellainen leivonnainen ja ruoka, jonka ajatteleminenkin tuottaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, saa kädet hikoamaan ja nopeasti suuntaamaan ajatukset johonkin muualle. Tämä lähinnä siksi, että koen niiden valmistamisen ylivoimaiseksi tehtäväksi. Yksi niistä on britakakku, tuo ihana marenkinen herkku. Ensimmäisen kerran kyseinen kakku päihitti mut 6-0 muutama vuosi sitten epäonnistuttuaan katastrofaalisesti. Kauniin kakkulevyn sijaan sain uunista epämääräisen tahmean mössön, jota sai yrittää lusikalla kauhoa suuhunsa. Olettaen tietysti, että sai sen leivinpaperista irti. Ajatus kyseisen töhnän täyttämisestä kakuksi oli toivoton. Mutta onneksi se edes maistui hyvältä. Sen jälkeen olen tyytynyt ihastelemaan muiden upeita luomuksia ja itse leiponut jotain muuta. 

Äitini tuli torstaina meille ja sen kunniaksi ajattelin voittaa pelkoni ja kokeilla leipoa kyseisen kakun uudelleen. Tällä kertaa päätin napata ohjeen Marttojen sivuilta, sillä yleensä heidän ohjeensa toimii. Kakun tein uunipannulle, joka oli kooltaan 30*39cm. Pohjataikina ei ihan riittänyt koko pellille, mutta uunissa taikina levisikin sitten pellin kokoiseksi. Mantelilastut jätin kakun päältä pois ja täytteen tein hieman toisin. 




Britakakku

Pohja:
125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki: 
2 valkuaista
1½ dl sokeria
Pinnalle halutessa:
n. ½ dl mantelilastuja
Täyte ja päälle:
1 prk (2½dl) Flora vispiä
1 prk (200g) sitruunarahkaa
tomusokeria maun mukaan
noin 1 litra mansikoita 
muutama kirsikka
pieni pala tummaa suklaata

  Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokerit vaahdoksi. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen hyvin vatkaten. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
  Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki pohjalevyn päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. 
  Paista 175 asteessa 20–30 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskea. Leikkaa jäähtynyt kakku kahtia.
  Täytä kakku. Vaahdota vispi. Leikkaa mansikat puoliksi. Lisää kerman joukkoon rahka ja mausta halutessasi maun mukaan tomusokerilla. Levitä täyte toiselle levylle marenkikerroksen päälle. Nostele päälle reilu puolet mansikoista. Nosta toinen levy päälle niin, että kaunis marenki jää pinnalle. Koristele kakun pinta mansikoilla ja kirsikoilla. Sulata pieni pala suklaata ja koristele sillä kakun pinta. 




Kakku kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, sillä marenki pehmenee nopeasti. Meillä tämä kakku ei juuri ehtinyt vanhenemaan, sillä kolme aikuista ja kaksi muksua sai kakun katoamaan melko nopsaan. 






4 kommenttia:

  1. Ihan mielettömän kauniit kuvat! :) Brita on kyllä tehtävä kerran kesässä. Ihanimpia herkkuja maailmassa... :) Kaunis on Britasi, ja hyvin onnistuneelta näyttää. Välillä kaikki ei kyllä mene ihan putkeen, itse epäonnistuin juuri kakkupohjan teossa. Kaiken tein olevinaan oppikirjan mukaan, mutta mokoma lässähti pahemman kerran! :( Tuli se silti syötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi <3 Kelitkin tekee leipomisesta välillä haasteellista. Lauantaiksi tein veljentytölle kakun ja vaikka viilennin huusi vieressä, meinasi koko kakku sulaa käsiin. Koristelusta ei siis meinannut tulla yhtään mitään :/ Onneksi päivänsankari oli kuitenkin tyytyväinen.

      Poista
  2. Britakakku on yks mun suosikkikakuista!! Muutaman kerran olen itsekin tehnyt, mutta eipä vielä ole tullut äidin leipoman britakakun voittanutta! ☺
    Ja ihanat koristelut olet tehnyt, ihanan kesäinen kakku!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitien leivonnaiset on kyllä kaikkein parhaita! Meidän äiti teki meille aina kesäloman alkajaisiksi mansikkakakkua ja vaikka en enää muistakaan miltä se maistui, niin oli se silti paras mansikkakakku :)

      Poista