14. heinäkuuta 2015

Pala taivasta! - pehmeä mustikkakakku sitruunalla ja pähkinöillä

Nyt löytyi sellainen herkku, ettei tosikaan! Mukavasti sitruunalle maistuva, pehmeä kakku, jonka päältä löytyy mustikkaa sekä kaiken kruunaava kanelinen pekaanipähkinämuru. Tämä ihanuus ei ole mitenkään ällömakea, vaan kerralla saattaa syödä isonkin palasen. Onko se sitten niin hyvä juttu, se on asia erikseen... Kakku on maultaan mieto, mutta maku voimistuu hieman vanhetessaan. Ohje tähän kakkuun löytyi Marina Nerin Leivonnaiset-kirjasta, jonka pelastin kirpparilta parilla eurolla joku aika sitten. Lähes kaikki kirjan ohjeet on kokeilemisen arvoisia. Jos ja kun nuo mun kesäkurpitsat joskus kasvaisivat, niin niillekin löytyy tästä kirjasta sopivan kuuloinen ohje.




Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tuoreita mustikoita, mutta minä korvasin ne pakastetuilla. Sulatin marjat, valutin huolellisesti ja sekoitin joukkoon pari teelusikallista perunajauhoja. Jälkikäteen kävi mielessä, että mustikoihin olisi voinut lisätä ihan pienen tilkan sokeria. 

Jos mustikat, sitruuna ja pähkinät kolahtaa, kannattaa kyllä kokeilla tätä ohjetta!




Mustikka-pekaanipähkinä-murukakku

180 g pehmeää voita
150 g sokeria
1 tl luomusitruunan hienoksi raastettua kuorta
2 isoa kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/8 tl suolaa
1,8 dl maitoa
300 g tuoreita mustikoita (tai pakastettuja sulatettuna ja valutettuna)
(2 tl perunajauhoja pakastemustikoihin)
Murukuorrute:
60 g kylmää voita pilkottuna
50 g vehnäjauhoja
70 g fariinisokeria
1 tl jauhettua kanelia
125 g pekaanipähkinöiden puolikkaita

  Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele kevyesti irtopohjavuoka (halk. 23cm) ja vuoraa sen pohja leivinpaperilla.
  Vatkaa voi, sokeri sekä sitruunankuori vatkaimen keskinopeudella vaaleaksi ja kermaiseksi seokseksi. Vatkaa kananmunat kevyesti yksi kerrallaan seoksen joukkoon. Säädä vatkaimen nopeus hitaaksi ja vatkaa keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe sekä suola vuorotellen maidon kanssa seoksen joukkoon. Lusikoi taikina vuokaan ja ripottele mustikat päälle. 
  Laita kuorrutteen voi, vehnäjauhot, fariinisokeri ja kaneli pieneen kulhoon. Hiero voi sormenpäillä ainesten joukkoon ja jatka, kunnes seos on murumaista. Sekoita pekaanipähkinäpuolikkaat seoksen joukkoon ja ripottele kuorrute mustikoiden päälle.
  Paista kakkua ensin tunti, peitä se sitten alumiinifoliolla ja jatka paistamista, kunnes sen keskiosaan työnnettyyn hammastikkuun ei tartu taikinaa (10-15 minuuttia).
  Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja nosta se sitten uuniritilälle. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Parhaimmillaan kakku oli valmistamista seuraavana päivänä.




2 kommenttia:

  1. Meikäläisen kokeilulista kasvoi taas yhden ohjeen verran.:) Eihän tällaista vaan voi ohittaa! Tykkään mustikoista, sitruunasta sekä pähkinöistä. Tämän on pakko olla hyvää.;) Juuri tuli porukoilta tilaus, että vanhat mustikat pitäisi käyttää pakastimesta pois, että saavat uusia tilalle. Minun pitäisi kuulemma tulla leipomaan, kun osaan. Passaahan se.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kamalia velvollisuuksia :D Mulla olisi vielä valtavasti herukkaa ja puolukkaa, jolle pitäisi keksiä jotain käyttöä. Herukoista taidan tehdä hyytelöä, sillä viime vuoden satsi alkaa olla syöty. Punaherukkahyytelö murojen kanssa on ihanaa. Puolukoista osa joutaa hilloksi, osalle pitäisi keksiä jotain muuta.

      Poista