1. joulukuuta 2015

Ihanaa arkiruokaa - pastitsio ja punajuurisalaatti!

Tänään on juhlapäivä, sillä SOblogit täyttää vuoden ♥ Kyseessähän on joukko etelä-pohjalaisia bloggaajia, jotka päättivät yhdistää voimansa. Itse olen ollut mukana vasta muutaman kuukauden, mutta nyt voi jo sanoa, että kasassa on mahtava porukka! Juhlapäivän kunniaksi SOblogien Facebook-sivuilta löytyy kivan, kotimaisen Walona-kynttilän arvonta. Käykäähän kurkkaamassa! Samalla aukesi myös SOblogien joulukalenterin luukku ja samaa rataa jatketaan aina jouluaattoon saakka. Pysykäähän siis kuulolla!

En ole vielä ehtinyt miettiä tämän viikon ruokalistaa, joten ainakin toistaiseksi kokkaillaan sitä mitä mieli tekee. Ideoita tämän päivän murkinoihin hain Nannelta Elämää Koivurannassa-blogista. Jos ei keksi mitä söisi, niin sieltä löytyy hurjan paljon hyviä arkiruokaohjeita. Blogia selatessa löysin pastitsion ohjeen, joka on lähtöisin Maukasta minibudjetilla-blogin Anskulta. Jo silloin kun Anskun jutun näin, mietin, että tätä pitäisi kokeilla, mutta jotenkin se sitten unohtui. Onneksi ohje tuli taas vastaan, sillä ruoka oli hyvää! Tein ruoan aavistuksen soveltaen, kun kaikkia aineksia ei kotoa löytynytkään. 




Pastitsio

250-300 g täysjyväpastaa (esim. pipe rigate)
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tlk (400g ) tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
½ tl timjamia
ripaus mustapippuria
Bechamel-kastike:
5 dl maitoa
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1/3 pkt sipuli-ruohosipuli Koskenlaskija-sulatejuustoa 
suolaa
pippuria
muskottipähkinää
Pinnalle:
juustoraastetta

  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sipulisilput ruskistamisen loppupuolella ja anna kuullottua. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna seoksen kiehua kokoon. 
  Kun suurin osa jauhelihaseoksen nesteestä on haihtunut, keitä pasta lähes kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Sekoita valutettu pasta ja jauhelihaseos keskenään ja kaada vuokaan.
  Tee bechamel-kastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa, lisää jauhot. Sekoittele voi-jauhoseosta pari minuuttia. Lisää sitten lämmitetty maito. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää Koskenlaskija paloina kiehuvaan kastikkeeseen. Anna sulaa samalla sekoitellen. Kaada kastike vuokaan pasta-jauhelihaseoksen päälle.
  Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Ruoan kanssa tarjosin Nannelta löytyneen ohjeen mukaan tehtyä punajuurisalaattia. Omatekoinen punajuurisalaatti on ollut kokeilulistalla jo vaikka kuinka kauan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi moista tehdä. Kevätsipulin korvasin viimeisellä oman maan sipulilla ja käytin salaattiin valmiiksi suikaloituja säilykepunajuuria. 



Punajuurisalaatti

4-6 etikkapunajuurta tai vastaava määrä valmiiksi suikaloitua
1 (kevät)sipuli
1 prk (120 g ) smetanaa
2 rkl majoneesia
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa 
mustapippuria

  Suikaloi punajuuret tarvittaessa tai käytä valmiita suikaleita. Leikkaa sipuli hyvin ohuiksi renkaiksi. Laita punajuuret ja sipulit kulhoon. Sekoita muut ainekset keskenään ja lorauta halutessasi mukaan tilkka punajuurten lientä. Sekoita kastike punajuurten sekaan. Mausta salaatti maun mukaan suolalla ja pippurilla. 

P.s. Äiti, sä varmaan tykkäisit tästä ruoasta ♥




2 kommenttia:

  1. Hei meillä syötiin samaista punajuurisalaattia (taas) tänään! :) Isännällä on pakko aina olla punajuurisalaattia, yleensä sitä Forssan punajuurisalaattia, mutta mä en viitti sitä syödä kun sisältää niin paljon kaikkia lisäaineita, niin sit on joskus kiva tehdä tätä versiota. Mun mielestä ihan kelpo punajuurisalaatti!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä ohje! Punajuurisalaatti on aina ollut yksi mun lemppareista, mutta nuo valmissalaatit on alkaneet vähän tökkiä. Tätä teen kyllä toistekin :)

      Poista