30. joulukuuta 2015

Talvisalaattia ja porkkana-parsakaalimureketta

Yeensä en viskiä juo, mutta eilen oli pakko ottaa lasillinen Lemmyn kunniaksi. Aamulla tulleet uutiset pysäyttivät ja koko eilinen päivä meni aika apeissa tunnelmissa. Lemmy oli etenkin miehen idoli jo 80-luvulta saakka ja kyseisen herran touhuja on seurattu suurella mielenkiinnolla. Lemmy jätti niin suuret bootsit täytettäväksi, ettei siihen pysty kyllä kukaan. Jos jotain hyvää pitää tästä löytää, niin onneksi sai elää tyylilleen uskollisena loppuun saakka. Kevyet mulla, Lemmy. 

Ruokapuolella piisaa aina vaan juttua joulupöydän herkuista. Tällä kertaa vuorossa on joulun alkupalapöydässä tarjolla ollut talvisalaatti. Salaatin tein Caroline Hofbergin Runsaat salaatit-kirjan ohjetta soveltaen. Ainesmäärät heitteli jonkin verran, mutta koska en siinä joulukiireissä kirjannut omia aineksia ylös, laitan ohjeen kirjan mukaan. Tämä salaatti oli aika hassu, sillä tästä löytyi valtavasti eri tekstuureja. Oli pehmeäksi paistettua viikunaa, rapeita pähkinöitä ja hieman sitkeää lehtikaalta. Aluksi tämän salaatin tarjoaminen epäilytti suuresti, mutta kyllä tätä söi. Oli siis ihan kiva salaatti. Salaattiin olisi pitänyt laittaa viherhomejuustoa, mutta koska en moista ole koskaan maistanut, enkä tiedä kelpaisiko se kenellekään, vaihdoin sen suosista Aurajuustoon. Juustoa en ripotellut salaatin joukkoon, vaan tarjosin erikseen ihan vaan siksi, että homejuustoista piittaamattomat voisivat salaattia syödä.




Hedelmäinen talvisalaatti

4 tuoretta viikunaa
1 rkl voita
½ rkl raakasokeria (esim. ruokokidesokeria)
1 l huuhdeltua ja suikaloitua lehtikaalta
1 endiivi
2 klementiiniä lohkoina
½ viipaloitu punasipuli
150 g viher- tai sinihomejuustoa
1 dl tuoreita taateleita paloina
50 g saksanpähkinöitä
2 rkl kypsytettyä balsamietikkaa tai balsamicosiirappia
½ dl pähkinäöljyä
suolahiutaleita
vastajauhettua pippuria

  Halkaise viikunat keskeltä ja paista leikkauspinta voissa sokerin kanssa, kunnes ne alkavat pehmetä. 
  Kokoa lehtikaali, endiivinlehdet, klementiinit, sipuli, murennettu juusto, taatelit, viikunat ja paloitellut pähkinät astiaan. Pirskota päälle etikka ja öljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tähän samaan syssyyn voisi laittaa jakoon ohjeen porkkana-parsakaalimurekkeeseen, jonka tein alkupalapöytään perheen kasvissyöjää ajatellen. Vaikkei tämä ruoka ole lanttua nähnytkään, niin kaikilla tuli tästä lanttulaatikko mieleen. Itse tein tätä vain puolikkaan satsin, mutta laitan ohjeen siinä muodossa kuin olen sen kauan kauan sitten jostain mappeihini kopsannut. 




Porkkana-parsakaalimureke

6-7 porkkanaa
vettä
suolaa
2 isoa parsakaalinvartta
vettä
suolaa
2 kananmunaa
1½ rk maissitärkkelystä
(1 dl mantelirouhetta)
suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
ripaus chiliä
muskottipähkinää

  Voitele vuoka. Kuori ja lohko porkkanat toiseen kattilaan ja parsakaalit toiseen kattilaan. Lisää hiukan vettä ja suolaa. Keitä hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  Kaada vesi pois ja soseuta kasvikset toisistaan erikseen. Lisää porkkanasoseeseen munat ja puolet maissitärkkelyksestä. Mausta hyvin suolalla, muskotilla ja pippurilla. Lisää halutessasi mantelirouhe.
  Sekoita soseutetun parsakaalin joukkoon loput maissitärkkelykset. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja chilillä.
  Laita vuokaan ensin kerros porkkanaa, sitten kaikki parsakaalisose ja lopuksi taas porkkanaa. Tasoita pinta ja kypsennä vesihauteessa 200 asteisessa uunissa, vuoka foliolla peitettynä noin 45 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa haaleana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti