4. helmikuuta 2016

Mandariiniyllätys ♥

Ulla Svenskin Unelmakakut kirjasta löytyvä mandariinikakun ohje on poltellut näpeissä jo hyvän tovin, ja nyt oli vihdoin aika tuota ohjetta testata. Kakku oli ihan jees, joskin odotin tältä ehkä hieman enemmän. Pohja maistui hyvältä, mutta onnistuin paistamaan sitä aavistuksen liikaa. Kannattaa olla tarkkana pohjaa paistaessa, sillä ainakaan meidän uunissa ei ohjeen aika pitänyt paikkaansa. Tai sitten meidän uuni sai vain jonkin ylimääräisen virtapiikin ja päätti olla tällä kertaa supertehokas. Täyte itsessään oli ihanaa. Silkkisen pehmeää, eikä liian makeaa. Tosin muistin vasta kakkua syödessä, etten oikeastaan pidä säilykemandariineista. Tässä ne kuitenkin meni. Jos tätä kakkua vielä joskus teen, niin mandariinin voisi korvata vaikka säilykepersikoilla tai tuoreilla marjoilla. 






Mandariiniyllätys

Pohja:
125 g voita tai margariinia
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ dl vehnärouhetta
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl vaniljajogurttia
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
1 tlk (n. 175/312g) mandariineja liemessä
½ dl mandariinien lientä
Koristelu:
25 g tummaa suklaata

  Sekoita pohjan ainekset keskenään ja laita taikina kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa tunnin verran. 
  Kauli taikina pyöreäksi ja laita 24cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Painele taikinaa myös vuoan reunoille. 
  Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä, ettei taikina kohoa uunissa. Halutessasi voit tukea reunat foliosuikaleilla. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Tässä kohtaa kannattaa luottaa omaan silmään ja tutkailla kakkua. Oma pohjani oli uunissa reilu 10 minuuttia ja siinä ajassa ehti vähän turhankin tummaksi. 
  Jäähdytä pohja paiston jälkeen hyvin ja irrota varovasti vuoasta. Itse täytin pohjan vuoassa olessa ja irrotin vuoan vasta valmiista kakusta. Kumpikin lienee toimii.
  Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka, jogurtti ja sokeri.
  Valuta mandariinit, kiehauta mandariinien neste ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet siihen. Itse käytin lientä vain ½ desiä, sillä koko purkin liemimäärä tuntui vähän suurelta.
  Anna liivatteen jäähtyä hetkisen ja lisää se sitten ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Asettele mandariinilohkot kakkupohjalle ja kaada täyte päälle.
  Sulata suklaa ja tee joko marmorikuvio levittämällä suklaata sinne tänne ja vetämällä sitten hammastikulla suklaaviivoja pitkin kakun pintaa, tai tee pieniä suklaaläikkiä tasaisin välein ja vedä yhtenäisesti hammastikkua pisteestä pisteeseen, jolloin saat sydänkuvion. Kannattaa toimia nopeasti, sillä suklaa jähmettyy aika nopsaan.
  Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia.






Viikonloppuna en varmaan blogin ääressä ehdi juuri istuskella. Pian saa sännätä jumppaan, hakea äiti asemalta ja alkaa suunnitella kummitytön kakkua. Viettäkäähän siis mukava ja rentouttava viikonloppu. ♥ 

4 kommenttia:

  1. Nam! Näyttää ihanan keväiseltä.Voisi kokeilla vaikka pääsiäisen aikaan. Itse aion vaihtaa nuo mandariinit esim. persikkaan tai aprikoosiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aprikoosikin voisi tosiaan toimia! Hyvä idea. :)

      Poista
  2. Täyte näyttääkin mahdottoman pehmeältä! Varmasti herkkua :)

    VastaaPoista