26. helmikuuta 2016

Sieni-juustotorttu hiivataikinapohjalla

Meillä on pyörinyt kaapeissa vuosikausia ruskea emalivati, jonka mies on perinyt mummaltaan. En ole oikein koskaan tiennyt mihin tarkoitukseen tuo on, mutta ei sitä ole sitten hävitettykään, kun kumpikin tykkää tuollaisista vanhahtavista astioista. Muutama päivä sitten nettiä selatessa törmäsin samaiseen kippoon ja silloin tajusin, että kyseessähän on Arabian Emalia Armas-vuoka. Rahallista arvoa tuolla ei juuri ole, mutta tunnearvoa senkin edestä. 

Kun ymmärsin kipon käyttötarkoituksen, oli pakko heti pyöräyttää kokeeksi yksi piirakka ja samalla testata, miten vuoka käytännössä toimii. Ihan hyvähän tuo oli, joskin sisämitoiltaan aika pieni. Mutta ehdottomasti saa jatkossa olla ahkerammassa käytössä. 

Tällä kertaa täytin piirakan sieni-sipulitäytteellä. Perinteisen piirakkapohjan tilalle tein pienen hiivataikinan. Tyttö ja mies tykkäsivät tästä niin paljon, etten minä ehtinyt maistaa kuin pienen palasen. Pohjan ohjeen olen kopsannut mappeihini jostain vuosia sitten. 




Sieni-juustotorttu

Pohja:
1 dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
25 g voita sulatettuna
n. 3 dl vehnäjauhoja
Täyte:
200 g tuoreita herkkusieniä
1 pieni sipuli
nokare voita
ripaus suolaa
150 g juustoraastetta
1 dl maitoa 
1 kananmuna

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, vehnäjauhot sekä sulatettu voi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Kypsennä sieniä pannulla, kunnes kaikki sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja hienonnettu sipuli. Kypsennä vielä sen verran, että sipulit kuullottuvat. Mausta ripauksella suolaa.
  Kaada sieni-sipuliseos piirakkapohjalle. Sekoita juustoraaste, maito sekä kananmuna. Kaada seos vuokaan.
  Kypsennä piirakkaa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kera, vaikka hyvää on sellaisenaankin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti