30. maaliskuuta 2016

Pienet pizzapatongit kinkku-ananas-aurajuustotäytteellä

Sain ilokseni kutsun osallistua Dr.Oetkerin "Mitä ikinä leivotkin"-kilpailun pro-sarjaan. Ensimmäisenä haasteena oli pääsiäinen, tämä toinen pitää sisällään kuivahiivalla nostatetut leivonnaiset. Kauaa ei kilpailureseptiä tarvinnut pohtia, sillä ajatus pienistä pizzapatongeista oli pyörinyt mielessä jo hyvän tovin. En halunnut tehdä taikinaa pelkästään vehnäjauhosta, vaan käytin lisäksi spelttijauhoja. Nämä jauhot sopivat taikinaan kyllä loistavasti. Patongeista tuli muutenkin ihanan pehmoisia. Täyte oli aika perinteinen kinkku-ananas-aurajuustoyhdistelmä, kun niitä sattui kotoa löytymään, mutta vallan mainiosti voit täyttää patongit oman maun mukaan. Aivan mahdottomasti täytettä ei kannata laittaa, että ne pysyvät patonkien sisällä. Lisäksi kannattaa kääntää taikinan päät patonkien alle ja laittaa patongit pellille saumapuoli alaspäin. 




Koska Dr.Oetkerin kuivahiivaa voi käyttää tuorehiivan tavoin, laitoin vain kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja annoin koneen hoitaa vaivaamisen. Vesikin oli tätä hiivaa käytettäessä kädenlämpöistä, mutta tarkista tarvittava veden lämpötila käyttämäsi kuivahiivapaketin kyljestä. Spelttijauhoja sisältävät taikinat kannattaa jättää aika pehmeiksi. 




Pizzapatonki kinkku-ananas-aurajuustotäytteellä
(4kpl)

Taikina:
2½ dl kädenlämpöistä vettä
1 pss (7g) kuivahiivaa 
(tai 25 g tuorehiivaa)
1 tl suolaa
½ tl sokeria
2 rkl öljyä
2 dl täysjyväspelttijauhoja
3-3½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Täyte:
½ tlk (à200g) pastakastiketta (basilika)
2-3 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta
100 g palvikinkkurouhetta
aurajuustoa
1-2 ananasrengasta
oreganoa

  Laita kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kulhoon ja vaivaa taikinakoukulla viitisen minuuttia. Lisää vehnäjauhoja tarvittaessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. 
  Kaada taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa hetki käsin. Kauli taikina noin puolen sentin vahvuiseksi levyksi. Leikkaa taikina kahtia ensin pitkittäin, sitten poikittain. Näin saat neljä taikinapalaa. 
  Levitä jokaiselle levylle ensin pastakastiketta. Älä peitä levyjä kokonaan täytteellä, vaan jätä reunoihin sentin verran tyhjää tilaa. Levitä pastakastikkeen päälle juustoraaste ja muut täyteaineet. Ripottele päälle vielä oreganoa. 
  Kääri levyt rullalle vinottain yhdestä kulmasta alkaen. Käännä suipot päät patongin alle ja nosta leivinpaperille pellille saumapuoli alaspäin. Näin täytteet ei valu niin helposti pois patongin sisältä. Anna kohota vielä 15 minuuttia liinalla peitettynä.
  Paista patonkeja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti lämpiminä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti