24. elokuuta 2016

Maukas makkara-perunavuoka

Jatketaanpas tänäänkin näiden arkisten jääkaapintyhjäysruokien parissa, sillä tarjolla olisi eilen tehtyä makkara-perunavuokaa. Mukavan pehmeät perunat, tomaattinen "liemi" ja makkarapalat eivät tietenkään tarjoa mitään tajunnanräjäyttävää makuelämystä, mutta kyllä tällä vatsan saa täyteen, eikä maussakaan mitään vikaa ole. Eikä ole hinnalla pilattu ruoka. Makkaroita voi toki vaihdella sen mukaan mitä mieli tekee, tai mitä kaapista löytyy.




Makkara-perunavuoka

800 g jauhoista perunaa
3-4 käristemakkaraa 
(tai n. 250-300 g muuta makkaraa)
1 sipuli
4 dl ruokakermaa
70 g tomaattipyreetä
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria
kuivattua persiljaa
Päälle:
2 dl juustoraastetta
Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

  Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi viipaleksi, hienonna sipuli ja viipaloi kuoritut makkarat. Voitele laakea vuoka ja levitä perunat, sipulit ja makkarat vuokaan kerroksittain siten että alimmaisena ja päällimmäisenä on perunaa.
  Sekoita kerman joukkoon tomaattipyree, suola, pippuri ja persilja. Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta.
  Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa 75-90 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Puolen tunnin kypsennyksen jälkeen painele päällimmäistä perunakerrosta kevyesti lastalla ja heitä vuoan päälle pala foliota.






1 kommentti:

  1. Siirapilla makeutettu perunasosevuoka on mitä mainioin tähderuoka yli jääneestä perunamuusista. Perunamuusia valmistetaankin usein niin runsaasti, että siitä jää tarkoituksella kunnon annos siirapilla makeutetun perunasosevuoan valmistamiseen.

    Siirapilla makeutetun perunasosevuoan valmistusohje:

    Lisätään perunamuusiin kattilassa maitoa niin että saadaan sakeahko vellimäinen perunasose. Siirappia maun mukaisesti - noin ½-1 desilitra siirappia yhteen litraan perunasosetta - kaksi-kolme ruokalusikallistakin voi riittää. Tarkista suola - muusin suola usein riittää. Muusissa on usein myös riittävästi voita, mutta jois ei ole, niin lisää voita noin 20-40 g litraan sosetta. Jos haluat, niin voit maustaa hillitysti.
    Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin voit ripotella pinnalle myös korppujauhoa, mutta se ei ole välttämätöntä.
    Paista aluksi noin 210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä perunasosevuokia.
    Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua ja siirapilla makeutettua perunasosevuokaa noin 2-3 tuntia.
    Siirapilla makeutettu perunasosevuoka on parhaimmillaan, kun siihen ei ole sekoitettu mitään muita raaka-aineita. Lisukkeet ja kastikkeen voi valmistaa erikseen. Esimerkiksi kebab- tai riistakäristys tyylinen liha on hyvä lisuke. Kun valmistaaa sopivan lisukkeen, niin silloin erillistä kastiketta edes tarvita.

    VastaaPoista