17. joulukuuta 2016

Ryhmä Hau-kakku kinuski- ja mansikkatäytteillä

Musta tuntuu, että nykyään tuskailen jokaisen postauksen aluksi sitä, kuinka kauan edellisestä jutusta on. Nyt tauon syynä on alkuviikosta tapahtunut pieni onnettomuus. Aioin käydä reippaana tyttönä pienen lenkin ja nauttia samalla upeasta lumisateesta. En kuitenkaan aavistanut, että samaisella lenkillä saan tuta, miltä tuntuu jää selän alla. Voin kertoa, ei tunnu hyvältä. Onnistuin lentämään varsin vauhdikkaasti ja tömähdin jäähän hartiat edelle. Hetkeen ei päässyt liikkumaan ja kaksi ystävällistä ihmistä tulikin sitten avuksi. Kokeilin jatkaa lenkkiä, mutta pakko oli luovuttaa ja soittaa isäntä hätiin. Kotiin päästyä kipu niskassa oli jo sitä luokkaa, että oli pakko konsultoida ihmisiä, jotka näistä asioista tietää paremmin. Lopputulema oli, että meikäläinen kiikutettiin ambulanssilla sairaalaan. Niska kuvattiin, eikä murtumia onneksi löytynyt. Mun ennestään vioittunut selkäydin otti ilmeisesti vaan nokkiinsa tällistä. Parin opiaattihuuruisen päivän jälkeen elämä alkaa hiljalleen voittamaan, vaikka vähän tuskaisaa vielä onkin. Sainpahan opetuksen, että ne nastat kengissä voisi olla aika hyvä juttu!

Vähän mua pelotti, että toivunko viikonloppuun mennessä sellaiseen kuntoon, että pystyn leipomaan. Olin nimittäin aikapäiviä sitten luvannut tehdä pari kakkua yhden nuoren miehen synttäreille. Olisi ollut tosi harmi ilmoittaa viime tingassa, ettei leipominen onnistukaan. Mutta turhaa pelkäsin sillä kakut on tehty ja haettu. 

Voisin tässä ensin laittaa jakoon Ryhmä Hau-kakun ohjeen. Aluksi oli toiveena kakku parilla koiralla, mutta jossain vaiheessa päivänsankarin aatokset muuttuivat ja halusi kakkuun kaikki koirat + tuon pojan. Päivänsankarin äidin kanssa tultiin siihen tulokseen, että valmis kakkukuva voisi siis olla paras ratkaisu. Täytteenä kakussa on Inter Milan-kakussakin esiintynyt kinuskivaahto hieman muunneltuna sekä Inho-kakustakin tuttu mansikkamousse.




Ryhmä Hau-kakku
(Mansikka-kinuskikakku)

Kakkupohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Kinuskitäyte:
3 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria (kevyesti pakattuna)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Mansikkatäyte:
250 g pakastemansikkaa
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3-4 liivatelehteä
1-2 rkl vettä
maun mukaan tomusokeria
Päälle:
6 dl vispikermaa
2-3 rkl tomusokeria
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
sinistä elintarvikeväriä
hopeakuulia
kakkukuva

  Valmista kakkupohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Punnitse munat. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerin painon. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan jauhojen määrän. Tästä 70% on vehnäjauhoja, 30% perunajauhoja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina sekaisin. 
  Voitele halk. 22-24cm vuoka. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä.
  Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään edellisenä päivänä. Mittaa 1dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 
  Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto. Makeuta maun mukaan tomusokerilla. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jos paistoit pohjan irtopohjavuoassa, nosta vuoan reuna kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle ja kokoa kakku reunan sisään. Jos paistoit pohjan tavallisessa vuoassa, vuoraa vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan.
  Nosta alin levy vuokaan. Kostuta vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle mansikkatäyte. Nosta päälle toinen levy, kostuta. Levitä päälle kinuskivaahto. Nosta päälle viimeinen levy. Kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa kerma kulhoon. Lisää joukkoon vaniljakreemijauhe, elintarvikeväri sekä maun mukaan tomusokeria. Vatkaa kauniiksi, kestäväksi vaahdoksi. Levitä tasainen kerros kermavaahtoa kakun päälle ja reunoille. Nosta kakkukuva päälle. Pursota loppu kerma kakun reunoille ja alaosaan. Koristele helmillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti