4. tammikuuta 2017

Maailman rumimmat hodarisämpylät

Hah, saanko esitellä maailman rumimmat ja epämuodostuneimmat hodarisämpylät? Tai sämpylät, jotka on tarkoitettu hodarisämpylöiksi, mutta ovat jotain hot dog- ja hampurilaissämpylän välimaastosta. Tässä ne on, koko komeudessaan. Mutta onneksi ulkonäkö on sivuseikka, kun maku on hyvä. Nämä epämääräiset pötkylät toimittivat siis hot dog-sämpylöiden virkaa meidän uuden vuoden herkkupöydässä. Ohjeen nappasin tällä kertaa Yhteishyvän sivuilta. Varmasti näistä olisi saanut nättejä ja oikean mallisia, jos olisi edes hiukan viitsinyt panostaa sämpylöiden muotoiluun. Mutta aikataulun painaessa päälle lätkäisin pellille vaan joukon epämääräisiä taikinakasoja, laitoin sormet ristiin ja toivoin parasta.

Täytteeksi tein nyhtöpossua sekä marinoitua sipulia. Tarkoitus oli marinoida ainoastaan punasipulia, mutta kun en muistanut ostaa sitä lisää, täytyi joukkoon viipaloida pari tavallistakin. 




Alkuperäisen ohjeen mukaan taikinaa olisi saanut kohotella pari tuntia, mutta minä jouduin tyytymään vain tunnin kohotteluihin. Olisi kannattanut lukea ohje ajoissa läpi, sillä nyt aloitin taikinan teon aivan liian myöhään. Halusin nimittäin minäkin ehtiä muun perheen mukaan katsomaan kaupungille lasten ilotulitusta. Mutta ei tuo lyhyempi kohotusaika haitannut ollenkaan. Hyviä ja kuohkeita näistä tuli joka tapauksessa. Tekovaiheessa taikina oli todella jämäkkää ja laitoinkin vähän vähemmän jauhoja joukkoon. Silti mun yleiskoneeni huusi tuskissaan taikinaa pyöritellessä, joten pakko oli vaivata taikina loppuun käsin. 

Hot dog-sämpylät
(24 kpl)

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
75 g pehmeää voita
11-12 dl vehnäjauhoja
1 munan valkuainen + tilkka vettä
3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

  Liuota hiiva haaleaan maitoon. Erottele munasta keltuainen. Lisää maitoon  suola, sokeri ja keltuainen. Alusta jauhot taikinaan. Vaivaa vähintään 10 minuuttia. Lisää voi vaivaamisen lopussa.   Anna taikinan kohota liinalla peitettynä 1-2 tuntia. 
  Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa hyvin. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tanko 24 palaan. Kohota vielä 30 minuuttia. 
  Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella. Ripottele päälle halutessasi siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti