2. maaliskuuta 2017

Ihana, suklainen tiramisukakku ♥

Viime aikoina muksut on aina silloin tällöin kyselleet, että oonko kentien leiponut MEILLE jotain. Vastaus on ollut aina kielteinen, joka puolestaan on saanut aikaan hieman pettyneitä ilmeitä. Kun on saanut leipoa paljon muille, ei oikein ole huvittanut leipoa mitään omalle sakille.

Hiihtoloman kunniaksi päätin eilen leipoa tiramisukakun Kakkujen kuningattaret-kirjan ohjeen mukaan. Ohje on kiinnostanut jo pitkään, mutta aina se testaaminen on sitten jäänyt. Kakun ohjetta soveltelin sen verran, että espressopikakahvijauheen ja maidon korvasin espressojuomalla + maidolla. Täytteeseen tulevan alkoholin kiehautin ja jäähdytin ennen täytteeseen lisäämistä. 

Kakku on kerrassaan suklainen ja maultaan ehkä aavistuksen kitkeräkin. Silti varsin herkullinen ja ihanan mehevä. 



Tiramisukakku

Pohja:
250 g tummaa suklaata
175 g voita
2 dl ruokosokeria
4 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl espressopikakahvijauhetta
3/4 dl maitoa 
TAI 
yhteensä 3/4 dl espressoa + maitoa
Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g mascarponea
2-3 rkl tomusokeria
1 vaniljatanko
2-3 rkl manteli- tai kahvilikööriä tai konjakkia
Lisäksi:
n. 25 g tummaa suklaata rouhittuna
Koristeluun:
kaakaojauhetta
halutessa tuoreita marjoja

  Sulata suklaa vesihauteessa, paksupohjaisessa kattilassa liedellä miedolla lämmöllä tai mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoitellen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vaahtoon samalla vatkaten. Lisää sula suklaa. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kahvijauhe keskenään ja lisää erissä taikinaan. Lisää lopuksi maito tai vaihtoehtoisesti kahvijuoma + maito ja sekoita taikina tasaiseksi. 
  Pingota leivinpaperi kahteen irtopojavuokaan (halk. n. 20cm) ja voitele vuokien reunat. Jaa taikina vuokiin. Paista pohjia 175 asteisen uunin keskitasolla n. 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone ja tomusokeri. Tässä kohtaa mun täyte meni löysäksi, mutta kunnon vatkaamisella jämähti taas. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisus täytteeseen. Lisää alkoholi ja sekoita tasaiseksi. 
  Nosta toinen kakkupohjista tarkoiluvadille. Levitä päälle puolet täytteestä ja sen päälle rouhittu suklaa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja levitä sen päälle loput täytteestä. Anna kakun maustua viileässä muutama tunti.
  Koristele kakku ennen tarjoilua tummalla kaakaojauheella, tuoreilla marjoilla, suklaalla tai millä ikinä keksitkin. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti