20. marraskuuta 2013

I'm dreaming of a sweet Xmas! - Kääpiölinnan joulunamut

Sain ilon ja kunnian osallistua Dansukkerin järjestämään blogihaasteeseen, jossa 20 bloggaajaa kisaavat Suomen taidokkaimman herkkubloggaajan tittelistä. Kun tieto valinnasta tuli, olin todella innoissani! Ja samalla hieman kauhuissani, sillä mukana on taatusti toinen toistaan taitavampia kokkaajia... Siitä huolimatta päätin ottaa haasteen vastaan, sillä saisin ainakin hyvän syyn testailla Dansukkerin tuotteita ja kehitellä erilaisia herkkuohjeita. Tottahan niitä tekeleitä täytyy maistellakin, joten senkin puolesta tämä on kivaa puuhaa.

Haasteen ensimmäisen osan tehtävänä oli suunnitella joulumakeisia käyttäen Dansukkerin Glukoosisiirappia. Glukoosisiirappipurkin sain sponssina Dansukkerilta. Kääpiölinnan makeisten halusin maistuvan pähkinältä, kanelilta ja banaanilta. Miehen idea oli luoda banaanivivahde makeisiin liköörillä. Muuten käytin pohjana Dansukkerin sivuilta löytynyttä konjakkitryffeleiden ohjetta, tosin soveltaen. 
Glukoosisiirappi ei ole uusi tuttavuus, sillä kesällä sitä tuli käytettyä erilaisiin jäätelökokeiluihin. Jäätelöitä tehdessä glukoosisiirappi on oiva apu, sillä sen avulla jäätelöstä saa pehmeää ilman jäätelökonettakin. Karkkeihin en tätä ennen ole käyttänyt, vaikka mielessä on ollutkin testata jotain. Ja nyt kun vauhtiin pääsi, niin voisi kokeilla muitakin karkkiohjeita.



Makeisten teko oli melko tahmaisaa puuhaa, eikä noista saa kauniita tekemälläkään. Mikä sinänsä on aika riemukasta taidokkaimman herkkubloggaajan tittelistä kisatessa :) Olisikohan kannattanut miettiä pari kertaa mitä tekee...? Maku sen sijaan on aika jep! Miehen mielestä parempi kuin aika jep! Ja tämä on jo pakko ottaa kohteliaisuutena ihmiseltä, joka ei juuri makeisista piittaa. 

Tein makeisista useamman koesatsin ja huomasin, miten valtavasti eri suklaat vaikuttavat lopputulokseen. Suklaa ei saa olla liian voimakkaan makuista, sillä muuten se peittää muut maut alleen. Taloussuklaa toimi näissä parhaiten. Banaani ei maistu kovin voimakkaasti, mutta kyllä sen noista löytää. Pähkinät ja kaneli sen sijaan tulevat hyvin esiin. Maut myös selkiytyvät pienen levon aikana.


Makeisten valmistamiseen ei mene kovinkaan kauaa, mutta sotkua syntyy sitäkin enemmän. Eikä pikkumiehen läsnäolo ainakaan helpottanut tuota hommaa :) Seuranani oli varsin tahmatassuinen ja -naamainen nuorimies. Makeisia pyöritellessä kannattaa käyttää reilusti tomusokeria tarttumisen estämiseksi. Näistä voi yrittää tehdä kauniimpia pyörittelemällä pallot tummassa kaakaojauheessa tai painalla ne nonparelleihin. Lämpimässä pehmenevät nopeasti, joten kannattaa säilyttää viileässä ja lasten ulottumattomissa.



Kääpiölinnan joulumakeiset
(20-25kpl)

150g taloussuklaata tai muuta tummaa suklaata (noin 47% kaakaota)
0,5dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
5rkl banaanilikööriä
1rkl tomusokeria
1tl kanelia
Koristeluun:
tummaa kaakaojauhetta, nonparelleja, tms.

  Rouhi pähkinät ja paahda kevyesti kuivalla pannulla. Varo polttamasta! Kiehauta likööristä alkoholi pois. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.
  Sekoita sulan suklaan joukkoon pähkinärouhe, banaanilikööri, Dansukker Glukoosisiirappi, tomusokeri ja kaneli. Peitä kulho ja anna seoksen jähmettyä jääkaapissa, kunnes massa on pyöriteltävissä palloiksi. Aikaa meidän jääkaapissa kului vajaa 30 minuuttia.
  Pyörittele massa pieniksi palloiksi, tangoiksi tms. tomusokeroiduin käsin. Jos haluat, voit pyöritellä makeiset lopuksi tummassa kaakaojauheessa tai kastaa nonparelleihin. Laita makeiset halutessasi pieniin makeisvuokiin. 



Glukoosisiirapin lahjoitti Dansukker

10 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa että olet päässyt mukaan tälläiseen kisaan!! Todellakin kuulut sinne herkkubloggaajien kärkeen!!! <3
    Tsemppiä kisaan!! Mielenkiinnolla seurailen mitä ihania ohjeita Kääpiölinnassa kehitellään!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Olin kyllä suuresti hämmästynyt, kun tällaiseen pääsin mukaan. Ja samalla myös iloinen. Tykkään, kun saa suunnitella ja kokeilla uusia juttuja. Yleensä näille kokeiluille ei tahdo olla aikaa, mutta kun on hyvä syy, niin sitä aikaa on vaan järjestettävä :)

      Poista
  2. Iso jep! Kuulostaa tosi hyvältä, banaanikin kivana erikoisuutena tuomassa varmasti hyvän maun. Onnea kisaan! :) Ja ulkonäkö ei minun mielestäni saa olla ratkaiseva tekijä, vaan maku.
    Minua pyydettiin mukaan myös mutta juuri nyt ei ehdi oikein mitään ylimääräistä projektia toteuttamaan, toiste sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :) Kovin mielelläni olisin nähnyt sunkin luomukset tähän haasteeseen! Mutta tuleehan näitä :)

      Poista
    2. Piti vielä kirjoittaa edelliseen että nämä näyttävät kyllä hyvältä! Juuri sellaisilta kuin joulunamujen kuuluukin. :)
      Tässä juuri kalenteria lukiessa huomasin että mun mustaherukkaliköörin pitäisi olla valmis, 3kk tuli täyteen viime viikolla. Sehän passaisi enemmän kuin hyvin näihin! :)

      Poista
    3. Nyt siis äkkiä suodattamaan ja pullottamaan :) Meillä pullotettiin eilen saksanpähkinälikööri ja muutama muu päässee pulloihin viikonlopun aikana.

      Poista
  3. Hyvän näköisiä leipomuksia!! :)

    VastaaPoista
  4. Ihanat herkut ja niin jouluiset kuvat, kiva katsella mitä kaikki muut ovat väsänneet, montaa juttua pitäisi kokeilla kun tuota glukoosisiirappia on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu :) Kun karkit itsessään ovat melkoisia rumiluksia, täytyi edes jotain kivaa keksiä niiden ympärille.

      Poista